Dopřejte si křupavou zeleninu zalitou olivovým olejem a citronemSpolehlivými zvěstovatelkami jara jsou první sněženky. Ale i kdybychom je čirou náhodou nikde nespatřili, našeptá nám to naše tělo. Spolu s přírodou se totiž k daleko intenzivnější činnosti probouzí i lidský organizmus.
Dopřejte si křupavou zeleninu zalitou olivovým olejem a citronem
Spolehlivými zvěstovatelkami jara jsou první sněženky. Ale i kdybychom je čirou náhodou nikde nespatřili, našeptá nám to naše tělo. Spolu s přírodou se totiž k daleko intenzivnější činnosti probouzí i lidský organizmus.
Pamatujete si ještě na hodiny přírodopisu na základní škole a jak vám tenkrát soudružka učitelka s nejvyšší vážností říkala, že na jaře se příroda probouzí k životu? Stejně tak se z úsporného režimu vzpamatovává i lidský organizmus. Naplno se obnovují jeho funkce, zvedají se hladiny hormonů, roste svalové napětí a zrychluje se metabolizmus. Naše tělo potřebuje více energie. Pokud se mu nedostává dostatečného množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, cítí se unaveně a zesláble. Navíc, po několika měsících lenivění a mlsání si zaslouží rovněž „odlehčit“.
Méně tuků, méně cukrovinek
Jedním z prvních kroků pro zlepšení životosprávy je zintenzivnit pravidelný pohyb a omezit příjem energie v podobě tuků a jednoduchých sacharidů. Velké množství nasycených tuků a cholesterolů je skryto ve vepřovém a hovězím mase, uzeninách či plnotučných mléčných výrobcích. Pokud se vám konzumaci těchto potravin podaří snížit na minimum, vašemu zdraví tím rozhodně prospějete. Odborníci doporučují nahradit živočišné tuky rostlinnými - ve studené i teplé kuchyni se dobře uplatní nízkotučné rostlinné tuky. Saláty chutnají nejlépe, když je dochutíme olejem lisovaným za studena (např. panenským olivovým) a citronem, bohatým na vitamin C.
Více vitaminů, více vlákniny
Časté střídání tepla a zimy může vést k zeslábnutí a snížení odolnosti organizmu proti nejrůznějším virózám, angínám či chřipkovým epidemiím. I proto je nezbytné zvýšit příjem vitaminů, nejlépe přímo z čerstvého ovoce a zeleniny. Velmi důležité jsou vitaminy A, C, D, E a K (podrobněji o vitaminech jsme psali v Profitu č. 11.) Kromě toho obzvlášť na jaře pomůže vitamin B1 (thiamin). Říká se mu vitamin dobré nálady. Nedostatek thiaminu totiž vede k apatii a neschopnosti soustředit se. Jeho největším zdrojem jsou kvasnice, pohanka, listová zelenina nebo květák. Doporučená dávka je 1-2 mg denně, ale při požívání alkoholu, léčbě antibiotiky či větší tělesné námaze je ji dobré zvýšit. Pokud si bez dvou litrů kávy nedokážete představit pracovní den, měli byste vědět, že právě káva (včetně té bez kofeinu) likviduje velké množství thiaminu v organizmu. Zkuste si proto místo turka, pressa či instantu raději nalít šálek bylinného či ovocného čaje. Do jídelníčku je vhodné zařadit i jídla sacharidová, především z celozrnných obilovin. Obsahují dostatek vlákniny a podporují dobré trávení.
Voda, čaj a zase voda
Nedílnou součástí zdravé životosprávy je správný pitný režim. Nejlepší je zvyknout si pít vodu - neslazenou a nenasycenou CO 2. Vodu můžete střídat bylinnými a ovocnými čaji. U bylinných čajů ovšem dávejte pozor na jejich složení, protože odvar z některých bylin může být ve větším množství škodlivý. Vhodné jsou například čaje z třezalky, přesličky nebo černého bezu, které působí močopudně a napomáhají k vylučování škodlivin z těla.
Rada na závěr
Pokud se chcete zbavit nadbytečných kil, nenalhávejte si, že existuje recept na rychlé a snadné zhubnutí. Většina drastických tipů a triků - hladovky, konzumace jen jednoho druhu potravin či výplach střev - může být dokonce zdraví škodlivá. Navíc je velmi pravděpodobné, že vyvolají tzv. jo-jo efekt a všechny ztracené kilogramy (které u extrémních hladovek bývají důsledkem úbytku svalové hmoty, nikoli tuků) se vrátí i s úroky. Ovšem už nebudou ve formě svalů, ale tuků.
VITAMINOVÉ OSVĚŽENÍ
Pomazánka a lá humr
Potřebujete mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý pepř a citronovou šťávu. Zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle, zamíchejte s jogurtem a dochuťte dle potřeby citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s celozrnným pečivem.
Ovocné překvapení
Potřebujete 1 / 2 plátku ananasu, 2 plátky pomeranče, 1 cl šťávy z citronu, 4 cl ananasové šťávy, jablečný mošt a plátek pomeranče na ozdobu. Ananas a pomeranč nakrájejte na kostičky a dejte je do sklenice. Ananasovou a citronovou šťávu důkladně promíchejte, nalijte na ovoce. Dolijte jablečným moštem a ozdobte plátkem pomeranče.