Menu Zavřít

Jaroslav Kantůrek: České lustry září i v Macau

29. 8. 2012
Autor: Redakce

Jedním z nejznámějších českých produktů v Hongkongu je sklo. Staletá sklářská tradice v kombinaci se současným designem a moderní technologií vytvořila úspěšný exportní artikl. České lustry a unikátní skleněné osvětlovací interiérové konstrukce zdobí sály a haly mnoha hotelů známých světových řetězců i nákupní pasáže v Hongkongu, kasina a hotelové komplexy v Macau a prodávají se úspěšně také v Singapuru, Indii, Spojených arabských emirátech, Turecku nebo v Jižní Americe.

České sklářské firmy mají na kontě řadu světových unikátů, jako jsou interiéry linek metra v Dubaji nebo hotel Ritz Carlton v Hongkongu, sídlící v posledních patrech mrakodrapu. Již dvě české sklářské firmy, Lasvit a Preciosa, mají v Hong-kongu vlastní prodejní a vývojové kanceláře, kde zkušený tým odborných pracovníků může na místě doladit se zákazníkem celkový projekt, výběr materiálů a vlastní instalaci. Nebojí se spolupráce s nejznámějšími tuzemskými, italskými nebo japonskými designéry, což jim otevírá dveře k dalším lukrativním zakázkám a účasti na nejprestižnějších světových veletrzích a přehlídkách.

Produkty z českého skla zdobí v Hongkongu často interiéry sídel nejbohatších rodin a používají se také při servírování v reprezentačních prostorách historické budovy místního parlamentu. Hrdí sběratelé se rádi chlubí tím, že sklo sami vybrali a zakoupili během svých návštěv České republiky. A tak se tvoří významný potenciál turistů a návštěvníků naší země, kteří neváhají utratit peníze nejen za nejkvalitnější hotely, gastronomii a kulturu, ale také za drahé nákupy.


Čtěte také:

Jaroslav Kantůrek: Nejen brána do Číny

Hospodářsky nejsvobodnější zemí je Hongkong, Česko je 30.

Hongkong vycítil příležitost vydělat na evropské krizi

EBF24


Důkazem toho, že Česká republika není v Hongkongu známá pouze svými tradičními výrobky, jsou stále četnější výměnné studijní a vědecké pobyty zaměřené na obchod, management a především moderní technologie. Tento trend by měl přispět nejen k dalšímu rozšíření vzájemného obchodu, ale i perspektivní vědecko-technické spolupráce.

Autor je generální konzul ČR v Hongkongu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).