Menu Zavřít

Jaroslava Valová

11. 11. 2019
Autor: Euro.cz

zakladatelka a majitelka, SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ Její firmu dnes znají lidé po celé České i Slovenské republice. Před necelými třiceti lety ale začínala v jihočeských Čimelicích, v obci s necelým tisícem obyvatel a s kapitálem v podobě rodinných úspor. „Start podnikání v koupelnovém byznysu byla vlastně náhoda,“ říká Jaroslava Valová. Když dva roky po revoluci přišla od známého nabídka na dodávky tehdy nedostatkového zboží – obkládaček, s manželem se rozhodli, že to zkusí. A přidali k nim sanitární keramiku.

Pro pozdější úspěch byl důležitým faktorem dvouletý pobyt syna Víti v USA. Mimo jiné se tam inspiroval franšízovými řetězci a po návratu v roce 1993 začal uskutečňovat plán, že SIKO bude mít pobočkovou síť prodejen po celé republice. Firma si postupně získávala přízeň zákazníků a dobré reference se začaly šířit i mimo region.

Když v roce 2001 společnost otevřením „megaprodejny“ na Černém Mostě úspěšně vstoupila do Prahy, potvrdila tím jednak pozici celorepublikového hráče a také správnost nastolené cesty. A o devět let později přišlo nesmírně důležité rozhodnutí zkusit štěstí za hranicemi, konkrétně na slovenském trhu. Stanovený cíl přitom nebyl z nejskromnějších: stát se i tam koupelnovou jedničkou. I to se podařilo.

Jako by ale být jedničkou nestačilo. Vedení rozhodlo vstoupit mimo obor koupelen a od roku 2012 do nabídky zařazuje i kuchyně a kuchyňské vybavení. Přibližně po pěti letech se SIKO dostalo na pozici trojky kuchyňského trhu v České republice.

Před časem začala ve firmě Jaroslavy Valové probíhat mezigenerační výměna. Společnost dnes už čtvrtým rokem řídí její mladší syn Tomáš, starší Víťa je předsedou představenstva, dcera Jana předsedkyní dozorčí rady a šéfkou rodinné kanceláře. A cíl je jasný: i nadále se udržet na špičce. I proto SIKO v současnosti prochází rozsáhlým procesem transformace z tradičního, čistě kamenného prodejce blíže k e-commerce a komplexnímu vícekanálovému řešení.

bitcoin_skoleni

A recept na úspěch podle Jaroslavy Valové? „Musíte mít pod kontrolou rovnováhu mezi odvahou a opatrností, být pořád kvalitně připraven i na dobu, kdy se nedaří, jít urputně za svou vizí a pamatovat, že poctivost se vyplatí. Za každé situace být příkladem, nepovyšovat se a všechny kolem sebe učit myslet na druhého v řadě. Tím se vytváří prostředí vzájemného respektu a týmové práce,“ uzavírá úspěšná podnikatelka.

  • Našli jste v článku chybu?