Menu Zavřít

JE ČAS ZALOŽIT NOVÝ TYP RŮSTU

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Č e s k á     n á r o d n í     b a n k a

Pokud bude v příštím roce růst mezd mírný, bude prostor i pro další snižování úrokových sazeb, prohlásil na páteční tiskové konferenci ČNB její guvernér Josef Tošovský. V ekonomice je zapotřebí založit nový typ růstu, který již nebude spotřební, tažený nadměrným růstem mezd, ale investičně exportní, dodal guvernér. Růst ekonomiky tažený pouze spotřebou, kdy růst mezd neodpovídá vývoji ostatních ukazatelů ekonomiky, v sobě skrývá vysoké nebezpečí nastolení nerovnováhy, a to jak v oblasti narůstání schodku obchodní bilance, tak růstu cen. Rovnovážná ekonomika, která v sobě nebude skrývat vysoká rizika, přitáhne investory a umožní domácím podnikům orientovat se proexportně.

Podle Tošovského chce centrální banka svou filozofií cílení čisté inflace působit na inflační očekávání. „Chtěl bych, aby byl cíl čisté inflace více brán v úvahu, ostatně má disciplinární účinky i na samotnou centrální banku, dodal. Hlavním smyslem nové orientace ČNB na čistou inflaci, k níž přistoupila na počátku letošního roku, je „zabydlet v ekonomice nový princip chování, a sice že podniky budou ve svých plánech a kolektivních jednáních brát v úvahu cíl ČNB a ustálí podle něj své expektace vývoje cen. „Dostali jsme se na nové hladiny inflace, tvrdí Tošovský, „a měly by na to reagovat i nové hladiny mezd. Podle něho by v příštím roce měly v celé ekonomice mzdy narůst v průměru o sedm procent.

WT100

Pro letošní rok ČNB svůj cíl čisté inflace stanovené intervalem 5,5 až 6,5 procenta bohatě splnila. Na konci letošního roku je úroveň čisté inflace pod třemi procenty. Člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř očekává v průběhu první poloviny příštího roku další klesání čisté inflace, a to (jak je patrné z grafu) až ke dvěma procentům. V druhé polovině roku by se však tento trend měl obrátit a čistá inflace by měla směřovat ke čtyřem až pěti procentům.

Prudký pokles inflace, ke kterému především z důvodu razantního škrcení poptávky došlo v letošním roce, již centrální banka neočekává. Naopak její další vývoj koncem roku 1999 a v roce 2000 by měl být zřejmě poměrně klidný. Krátkodobý cíl čisté inflace pro příští rok v intervalu 4 až 5 procent považuje ČNB „za milník, kolem kterého projde , prohlásil Tošovský s tím, že základním jejím cílem je čistá inflace v roce 2000 v intervalu 3,5 až 5,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).