Menu Zavřít

Je to chytrý telefon, nebo laptop?

5. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Ani jedno, ani druhé...

Celý podtitul: Ani jedno, ani druhé. Je to tweener. A výrobci elektroniky se sázejí, že takový přístroj budete chtít mít v tašce.

Když mluví Jeff Hawkins, lidé z technologické branže dávají pozor. Vždyť Hawkins, zakladatel společnosti Palm, vynalezl tři průlomové věcičky: GRiDPad, jeden z prvních přenosných počítačů s otáčivým a dotykovým displejem, dále první úspěšný kapesní počítač PalmPilot a chytrý telefon Treo. Takže v technologickém světě to vřelo, když Hawkins kráčel 30. května po jevišti na konferenci D: All Things Digital konané v kalifornském Carlsbadu, aby předvedl svůj nejnovější nápad foleo.
Jde o ultrakompaktní počítač s kloubem. Firma Palm chce, aby tento elegantní lasturovitý přístroj, který se bude prodávat za 499 dolarů po slevě, byl alternativou k většímu, konvenčnímu laptopu. Má téměř nezmenšenou klávesnici, desetipalcový displej a obsahuje vybrané aplikace včetně textového a tabulkového procesoru. Hawkins se však domnívá, že bude nejužitečnější pro ty lidi, kteří také mají chytré telefony Treo či BlackBerry a kteří budou do folea přesunovat elektronickou poštu, když budou někde vysedávat. „Je společníkem vašeho telefonu i vás samotných,“ tvrdí Hawkins.
Pomalu, ale jistě přicházejí tweenery (zařízení mezi tradičním laptopem a kapesním počítačem - pozn. překl.). Společnost Palm a její foleo jsou jen nejnovějšími důkazy toho, že elektronický průmysl je odhodlán vytvořit novou kategorii mobilních počítačových zařízení. Výrobky menší než laptopy, ale větší než chytré telefony rovněž představily nebo ohlásily společnosti Samsung, Sony, Nokia, HTC, Fujitsu a Vulcan Portals. Cílem je nabídnout podnikatelům něco velmi malého - co se v některých případech vejde do kapsy -, aby s sebou nemuseli po městě nebo při krátké služební cestě vláčet laptop.
Máme-li kapsy a tašky nacpané mobilními a chytrými telefony, potřebujeme skutečně zcela nový druh zařízení? Elektronický průmysl sází na to, že ano. Laptopy jsou populárnější, než kdy dříve, a v růstu prodejů zdaleka předstihují stolní počítače. V roce 2006 se prodalo 81 milionů laptopů. Nejmenší laptopy, jimž se říká subnotebooky, neváží ani kilogram. Prudce roste odbyt chytrých telefonů. Loni se jich prodalo přes 71 milionů. Mezitím klesá poptávka po kapesních počítačích typu PDA, protože je nelze používat k telefonním hovorům nebo na nich mít mnoho počítačových aplikací.

Touha po novinkách.

Není ovšem vůbec jasné, které z těchto přístrojů, pokud vůbec nějaké, budou nahrazeny tweenery. Tyto nové stroje jsou většinou dosud moc velké na to, aby se vešly do kapsy, nebo nemají dostatečnou kapacitu, aby nahradily notebooky. Nejdražší z nich stojí přes 2900 dolarů - mnohem více než průměrný subnotebook. A přestože Hawkinsova prezentace folea byla impozantní, nechala některé počítačové odborníky na pochybách: chtějí lidé opravdu společníka svého telefonu? Vyberou si skalní podnikatelské typy počítač, který pracuje s operačními systémy Linux s otevřeným zdrojem místo se softwarem Windows od Microsoftu? „Filozofie hájící další přístroj není, abychom tak řekli, nosná a s naprostou jistotou není budoucností mobilní výpočetní techniky,“ napsal opovržlivě blogger Ryan Block na populární technologické webové stránce Engadget.
Hnací síla jevu zvaného tweenery není žádnou záhadou. Počítačový průmysl hledá novinky, které by mohl prodávat, když dozrává trh tradičních osobních počítačů, zpomaluje se růst příjmů a ziskové marže se dále ztenčují. Výrobci mobilních telefonů zároveň chtějí vyvinout výrobky, jež budou přinášet vyšší marže než telefony na trhu. Takže všichni potřebují nové přístroje, které by zákazníky dost nadchly, aby sáhli do peněženky.
Jak se často děje v cyklech nových technologických výrobků, vlivnými silami v pozadí jsou Microsoft a Intel. Prosazují nový formát zvaný ultramobilní PC (UMPC). Tyto přístroje, jež jsou podmnožinou celkového světa tweenerů, váží méně než půldruhého kilogramu, mají displeje s úhlopříčkou asi 17,5 centimetru a jsou vybaveny Windows od Microsoftu. Ten do systému Windows Vista přidal funkce, aby se s malou obrazovkou příjemněji pracovalo. Intel plánuje zbrusu nový procesor, který má mít vyšší výkon při velmi nízké spotřebě energie, což je nezbytné, aby se prodloužila životnost baterií.
Dokud tento čip nebude příští rok k dispozici, většina pozorovatelů se domnívá, že přístroje UMPC budou lákat jen ty nejzarytější příznivce. „Stále ještě jsme ve vývojové fázi,“ uvádí Anand Chandrasekher, generální ředitel skupiny Intelu pro ultramobilní přístroje, „aparáty druhé generace jsou mnohem lepší než té první a třetí generace bude mnohem lepší než druhá.“ Prodeje UMPC se opravdu na radarové obrazovce odvětví zatím neobjevily. „Mluvíme o zlomku procenta z celkového trhu osobních počítačů. Je to jen šum,“ prohlašuje analytik Leslie Fiering z firmy Gartner.
Hlavním zádrhelem je systém Windows. Přístroje vybavené Vistou jsou drahé, pracují pomalu a baterie v nich mají krátkou životnost. To proto, že tento obrovský operační systém je určený pro stolní počítače, ne pro malé přenosné přístroje. „Naznačili jsme, že když nabídnou něco redukovanějšího, než je Vista, mohlo by to být řešením,“ uvádí Bret Berg, hlavní produktový marketingový manažer společnosti Samsung, která právě uvedla na trh přístroj Q1 Ultra UMPC, vybavený systémem Windows Vista. Softwarový obr o svých plánech zatím mlčí. „Uvažujeme o úpravách, ale teď se k tomu nemohu vyjadřovat,“ sděluje Greg Amrofell, produktový manažer ze skupiny Microsoftu pro mobilní aplikace Windows.

Malé ryby.

Všechny největší počítačové firmy - Hewlett-Packard, Dell a Lenovo - posuzují příležitost, kterou přinášejí tweenery, ale žádná neudělala rozhodný krok. „V současnosti se domníváme, že neexistuje rovnováha mezi hmotností, velikostí obrazovky, životností baterie a cenou, která by nám skýtala něco, co má smysl pro koncového uživatele,“ konstatuje Marc Godin, viceprezident pro vývoj produktů v divizi přenosných přístrojů společnosti Lenovo.
S novými tvary a velikostmi tedy experimentují především menší hráči z odvětví osobních počítačů a výrobci mobilních telefonů. Nokia je přesvědčena, že nakonec zvítězí její zběhlost v sestrojování energeticky nenáročných přístrojů s malými obrazovkami. Důležité je to, že přenosné přístroje Nokie, jako je komunikátor E90, který má být k mání koncem léta, nebudou vybaveny systémem Windows.
Když Hawkins z firmy Palm začal před pěti lety vyzdvihovat koncept folea, narážel na skepsi kolegů. „Lidé jen říkali: 'To je nesmyslný nápad, kdo si to koupí?'“ vzpomíná. Hawkins byl ovšem natolik přesvědčený o své pravdě, že přežití projektu si položil jako podmínku, když se v roce 2003 prodávala jeho společnost Handspring firmě Palm. To připravilo půdu pro Hawkinsův návrat do firmy Palm, kterou o deset let dříve založil.
Dokud se neobjeví jasný lídr, který vymezí hranice mezi těmito přístroji, jak tomu bylo v případě Hawkinsova PalmPilotu v kategorii PDA, bude vládnout zmatek. Do té doby mějte slitování s každým, kdo musí rozeznat jeden mobilní přístroj od druhého. Když nedávno na mezinárodním letišti v San Francisku jedna zaměstnankyně Úřadu pro bezpečnost dopravy (TSA) skenovala příruční kabely, zastavila pásový dopravník a upřeně zírala na neidentifikovatelný předmět na obrazovce před sebou. „Je to laptop?“ zeptala se cestujícího. „Ne, je to UMPC,“ odpověděl. „To není laptop?“ zeptala se. „Ne.“ Zírala ještě několik sekund a pak ho se zmateným výrazem v očích mávnutím ruky nechala projít.

Ani moc velký, ani moc malý, ale tak akorát? Výrobci počítačů a telefonů doufají, že nové tweenery mohou podnítit zájem - a zvednout zisky

SAMSUNG Q1 ULTRA UMP
Displej: 17,5centimetrová dotyková obrazovka
Váha: 0,7 kg
Vstup: rozdělená tlačítková klávesnice, dotykové pero
Komunikace: celulární data, Wi-Fi, Bluetooth
Paměť: 8 GB
Životnost baterie: 5 hodin
K dostání: od května 2007
Cena: 1499 dolarů

NOKIA E90 COMMUNICATOR
Displej: deseticentimetrová obrazovka
Váha: 210 gramů
Vstup: tlačítková klávesnice
Komunikace: mobilní telefon, Wi-Fi, Bluetooth, infračervené paprsky
Paměť: paměťová karta 1 GB Životnost baterie: 5 hodin
K dostání: od třetího čtvrtletí 2007
Cena: asi 1000 dolarů

SONY VAIO UX PREMIUM MICRO PC
Displej: 11,25centimetrová dotyková obrazovka
Váha: 0,5 kg
Vstup: tlačítková klávesnice, dotykové pero
Komunikace: mobilní telefon, Wi-Fi, Bluetooth
Paměť: flash paměť 32 GB
Životnost baterie: 3,5 hodiny
K dostání: od února 2007
Cena: 2349 USD

WT100

PALM FOLEO
Displej: pětadvaceticentimetrová obrazovka
Váha: 1,1 kg
Vstup: standardní klávesnice
Komunikace: Wi-Fi, Bluetooth
Paměť: neuvedena
Životnost baterie: 5 hodin
K dostání: od června 2007
Cena: 499 dolarů po slevě 100 dolarů

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?