Menu Zavřít

Je to vůbec možné?

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R o z h o vo r     s     J á n e m     D u c k ý m

V boji o vládu v Chemapol Group se rázem ze dne na den dvacet procent akcií vlastněných manažerskou skupinou Proventa smrsklo na pouhých osm procent. Člen představenstva Proventy Petr Himl však tvrdí, že Proventa akcie neprodávala, ale byly jí odebrány z účtu ve Středisku cenných papírů.

O co tedy v tomto obchodě jde a je to vůbec možné? Snížení podílu Proventy v Chemapol Group je realizací zástavního práva ve prospěch věřitelské Union banky. To potvrdil i její mluvčí Josef Řeřicha. Banka podle něj uplatnila zástavní právo proto, že úvěry poskytnuté Proventě byly již delší dobu po lhůtě splatnosti. Proventa na tom tratila půl miliardy korun. Himlovi se postup Union banky vůbec nelíbí, a hodlá se proto v této věci obrátit na Českou národní banku a Komisi pro cenné papíry. Ta však ústy jejích představitelů zatím žádný podnět neobdržela.

MMF24

Na slova o zcizení akcií z účtu ve Středisku cenných papírů jsou odborníci velmi opatrní. Jaroslav Houštecký z SCP tvrdí, že kontrolní mechanismy střediska jsou natolik vypracované, že se něco podobného nemůže stát. Muselo by dojít například k manipulaci s údaji v obchodním rejstříku, které jsou pro provedení obchodu nutné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).