Menu Zavřít

Jedna panda za druhou

7. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Fiat Auto

CIF24

PRAHA (tpk) – Malé kompaktní vozidlo od turínské automobilky Fiat se bude jmenovat Panda. Původně zamýšlený název Gingo se nelíbil Renaultu, protože je prý příliš podobný jménu Twingo, které nese jeden z modelů francouzského výrobce. Renault dokonce hrozil Fiatu žalobou.
Italská automobilka proto zapátrala ve své historii a rozhodla se pro těžký kalibr. Panda byla jedním z nejoblíbenějších fiatů. Jejími přednostmi jsou malé rozměry vhodné do města, relativně prostorný interiér a jednoduchost, s jakou se řídí. Začala se vyrábět v roce 1980 a její produkce, přesunutá před několika lety do Polska, skončí teprve letos 1. září. O čtyři dny později se na druhém konci Evropy v Portugalsku rozběhne výroba pandy číslo dvě.
Fiat Auto tvrdí, že letošní model bude na svého předchůdce navazovat nejen názvem, ale také charakteristickými vlastnostmi. Jiný podobný návrat do minulosti se však již Fiatu zcela dle představ nevydařil. To když ve druhé polovině 90. let uvedl modely Cinquecento a Seicento, názvem totožné s malými fiaty 500 a 600. Pro automobilku je úspěch pandy v každém případě nutností. V loňském roce totiž kvůli odpisům a dalším jednorázovým nákladům utrpěla rekordní čistou ztrátu 4,26 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).