Menu Zavřít

Jednáme o společném podniku v Indii

17. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Škoda Power

ebf - tip - debata

PRAHA (foj) - Dceřiná firma Škody Holding, společnost Škoda Power, plánuje další expanzi v Indii. Firma zde již sice má obchodní zastoupení, zhruba před rokem založila dceřinou firmu Škoda Power Pvt.Ltd. se sídlem v Dillí, nyní však chce ve druhé nejlidnatější zemi světa získat i výrobní kapacity. „Vyjednáváme s indickou firmou o případném společném podniku na výrobu turbín,“ potvrdil informaci generální ředitel Škody Holding Jiří Zapletal. Jméno partnera, se kterým česká strojírenská jednička rokuje, však neuvedl. Pouze upřesnil, že pokud dojde k dohodě, společná továrna by měla vyrábět turbíny do výkonu padesáti megawatt. Škoda Power již v Indii získala několik kontraktů, naposledy zakázku na dodávky turbosoustrojí pro ocelárnu v Bokaru. Hodnota kontraktu dosáhne zhruba 145 milionů korun (EURO 11/2006).
Indie je pro firmy, které se zabývají energetickým strojírenstvím, velmi lukrativním a perspektivním trhem. Tamní ekonomika roste, stejně jako spotřeba elektřiny a nutnost obnovy a výstavby nových zdrojů.
Podobná situace je i v čínské energetice. V Číně vlastní Škoda Holding minoritní podíl ve strojírenské společnosti Jinma. Zmíněná firma měla v předchozích letech ekonomické problémy, hospodařila ve ztrátě a nahromadila velké dluhy, Škoda Holding proto v Jinmě snížila svůj podíl na minimum. Nyní se ale poměry změnily a česká firma vyjednává o opětovném navýšení svého podílu. Zapletal hovoří o Číně a Indii jako o velice zajímavých trzích pro firmy z energetického odvětví. „Daleko důležitější však je si uvědomit, že se jednou z těchto teritorií bude dobývat Evropa a Amerika,“ konstatoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).