Menu Zavřít

Jednání o brexitu povede za Británii Mayová

2. 5. 2017
Autor: ČTK

Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie za Británii povede premiérka Theresa Mayová. Řekl to její mluvčí, který tak reagoval na kritiku, že vláda podcenila složitost rozhovorů. Kritika se objevila po úniku informací do německého tisku, podle nichž se Mayová neshodla při středečním setkání s předsedou evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ministryně vnitra Amber Ruddová tyto informace označila za klepy.

„Říkáme jasně, že brexit dovedeme k úspěchu a dosáhneme dohody, která bude chránit zájmy Británie i Evropské unie. Přistupujeme k jednáním konstruktivním způsobem a s velkou měrou dobré vůle,“ sdělil dnes mluvčí Mayové před novináři.

Juncker podle zdroje agentury Reuters po středečním setkání s Mayovou řekl, že odchází desetkrát skeptičtější k možnosti, že bude dosaženo dohody, než byl předtím.

V tisku se objevily informace, že Londýn rozhovory podcenil a že hrozí, že se dohodu vyjednat nepodaří.

Ruddová k tomu řekla v rozhovoru s BBC, že jde o tlachy, a zdůraznila, že únik informací není ta správná cesta k vyjednávání. Sdělila, že Británie je odhodlána vyjednávat v dobré vůli. Vláda podle ní stanovila jasný plán a priority rozhovorů a Mayová je nejlepší osobou, která může dohodu vyjednat v národním zájmu Británie. „Jak jednou začnete tímto způsobem s klepy, bude to pokračovat a kdo ví, kam to povede. Nikdo neví, kolik pravdy na nich je. Existují způsoby, jak informovat o tom, co se děje, a tento k nim nepatří,“ řekla Ruddová.

CIF24

List Financial Times napsal, že úniky informací, jako byl ten ze schůzky Mayové s Junckerem, mohou budoucí jednání o brexitu poškodit.

Přečtěte si také:

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

Brexit může poškodit rating unie

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).