Menu Zavřít

Jednání o brexitu se zintenzivní. Vyjednavači se budou scházet dvakrát týdně

30. 8. 2019
Autor: čtk

Dvakrát týdně se budou v září scházet vyjednavači Británie a Evropské komise ve snaze nalézt oboustranně přijatelnou alternativu k takzvané irské pojistce a zvýšit tak šance na britský odchod z Evropské unie ošetřený dohodou. Oznámil to britský premiér Boris Johnson, který tento týden vyvolal na pobouření, když ohlásil několikatýdenní přerušení práce britského parlamentu. Jeho kritici se snaží tento krok zvrátit soudní cestou, soud ve skotském Edinburghu jej ale odmítl předběžně zablokovat.

Královna Alžběta II. ve středu na doporučení předsedy vlády nařídila, aby byla ve druhém zářijovém týdnu ukončena aktuální parlamentní schůze, přičemž nová začne 14. října. Na konci října má Británie vystoupit z EU, ať už s brexitovou dohodou, nebo bez ní, a nařízená parlamentní pauza značně omezí zákonodárcům prostor na to, aby do brexitového procesu zasáhli.

Skupina opozičních zákonodárců postup vlády napadla u soudu v Edinburghu a dožadovala se předběžného opatření, které by nařízení o přerušení zasedání parlamentu zneplatnilo. Soud dnes této žádosti nevyhověl, po víkendu ale vyslechne další argumenty a v úterý by měl definitivně rozhodnout. Podobné stížnosti byly předloženy také soudům v severoirském Belfastu a v Londýně. Londýnskou iniciativu dnes podpořil i bývalý konzervativní premiér John Major.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Kritici Johnsonova postupu tvrdí, že premiér zasedání parlamentu pozastavil, aby zákonodárcům zabránil zasáhnout do jeho plánu vyvést Británii z EU na konci října i bez „rozvodové“ dohody. Tato podoba brexitu podle všeho v Dolní sněmovně nemá většinovou podporu.

Johnson trvá na tom, že preferuje odchod z unie na základě dojednaných podmínek a dnes svým oponentům vzkázal, že podkopávají šance na přepracování stávajícího návrhu dohody. „Obávám se, že čím více si naši přátelé a partneři (v EU) ve skrytu duše myslí, že se dá brexit zastavit, že parlament může Spojené království udržet (v EU), tím méně budou ochotni nám dát dohodu, kterou potřebujeme,“ uvedl v rozhovoru poskytnutém stanici Sky News.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Podle premiéra v poslední době vyjednávací pozice Londýna posílila a nyní je třeba „zrychlit tempo“ rozhovorů. Britská vláda se snaží zbytek EU přesvědčit o existenci plnohodnotných alternativ ke kontroverzní irské pojistce, která je obsažena v připravené verzi brexitové dohody. Smyslem pojistky je zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu; kritici navrženého modelu však namítají, že by znamenal připoutání Británie k unijním strukturám i po odchodu z EU.

Britští vyjednavači v čele s Johnsonovým poradcem pro evropské záležitosti Davidem Frostem budou nyní v Bruselu jednat dvakrát týdně. Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho ale zatím Londýn s žádnými důvěryhodnými alternativami k pojistce nepřišel. Dosavadní návrhy byly velmi „vágní“, a když se Dublin pokoušel získat detaily, nedostal přesvědčivé odpovědi, poznamenal šéf irské diplomacie.

Dále čtěte:

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

EBF24

Johnson chce brexit s novou dohodou. Žádá ale zrušení irské pojistky

Brexit bez dohody vydá Británii napospas Trumpovi, varuje lídr opozice Corbyn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).