Menu Zavřít

Jednatelé České finanční obviněni

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Prodej akcií Spolchemie

Policie obvinila bývalé jednatele společnosti Česká finanční Antonína Šimka, Milana Blažka a Jiřího Pivrnce ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Usnesení o zahájení trestního stíhání, které má Týdeník EURO dispozici, bylo vydáno 22. února 2007. Všem třem bývalým jednatelům České finanční je kladeno za vinu, že prodali pod cenou 14,73 procenta akcií Spolchemie.
Většinový akcionář Spolchemie, společnost Via Chem Group, zveřejnil v listopadu 2005 nabídku na převzetí akcií od minoritních akcionářů za cenu 249 korun za akcii. Česká finanční, která v té době vlastnila 14,73 procenta Spolchemie, vyhlásila v prosinci 2005 výběrové řízení na prodej tohoto balíku a stanovila jako jeho podmínku minimální cenu 270 korun za akcii, čímž chtěla dosáhnout lepší ceny, než jaká byla stanovena v povinném odkupu. Do tendru (lhůta pro přihlášky do výběrového řízení 30. 12. 2005) se ale přihlásila jen společnost Arca Capital Bohemia, čímž nebylo vytvořeno potřebné konkurenční prostředí. Podle původních podmínek měli zájemci předložit závaznou nabídku do 19. ledna 2006.
Jenže v první pracovní den roku 2006 rada jednatelů České finanční vzhledem k účasti pouze jednoho zájemce rozhodla o změně pravidel tohoto výběrového řízení, což bylo plně v souladu s podmínkami výběrového řízení. Dle tohoto rozhodnutí Česká finanční vyzvala společnost Arca Capital Bohemia jako jediného zájemce k předložení její nabídky v termínu z 2. ledna 2006. To společnost Arca Capital odmítla. Proto se Česká finanční rozhodla využít nabídky převzetí, neboť termín byl stanoven právě na 2. ledna. Avizované konkurenční nabídky nebyly nakonec zrealizovány, neboť Komise pro cenné papíry (KCP) je zakázala z důvodu, že ani společnost Arca Capital Bohemia, jež oznámila záměr učinit konkurenční nabídku, ani druhý zájemce - Jihomoravské dřevařské závody - neprokázaly dostatek zdrojů pro splnění závazků a KCP jejich závazky zamítla.
Vedení ČKA je rozhodnutím policie překvapeno a s uvedenou interpretací nesouhlasí. „Z dostupných informací vyplývá, že se jednatelé snažili využít všech možností, jak zajistit pro stát co nejvyšší cenu. A to nad rámec toho, co by stačilo pro splnění jejich povinností. Nelze kriminalizovat využití práva prodat akcie v rámci nabídky povinného odkupu za cenu stanovenou Komisí pro cenné papíry,“ uvedla šéfka komunikace ČKA Jana Szukalská. Antonín Šimek svoje obvinění naprosto odmítá: „Jsem přesvědčen, že naším postupem jsme naopak ochránili finanční prostředky daňových poplatníků. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost.“

  • Našli jste v článku chybu?