Menu Zavřít

Jedno euro za jednu libru? Realita britských letišť

31. 8. 2016
Autor: Images Money, CC BY 2.0, Flickr

Britské turisty cestující do zahraničí potkalo v srpnu nepříjemné překvapení. Na letištích dostali za jednu libru pouze jedno euro. Historický milník – parita britské a evropské měny – se tak stal v Heathrow, Lutonu nebo Stanstedu realitou.

Směnárny si na letištích k nelibosti Britů účtovaly v polovině srpna kurz 1:1 při výměně liber za eura. Někde byla měna ostrovní země dokonce slabší než ta evropská – euro bylo možné dostat až za 101 pencí, píše agentura Bloomberg. Jinde se vyrovnanost obou měn (parita) nekoná. Právě letištní směnárny jsou pověstné nepříznivými kurzy.

Jenže praxe se může brzy rozšířit. Podle předpovědí největší britské banky HSBC nebo švýcarské UBS se už příští rok mohou obchodníci „těšit“ na situaci, kdy se libra vyrovná s eurem na měnových trzích. Bylo by to vůbec poprvé, kdy by se britská měna stala stejně silná/slabá jako jiná z předních světových měn. Dosud jsou silnější než libra pouze bahrajnský či kuvajtský dinár a ománský riál.

Budoucí vývoj libry je ovšem velice nejistý. Analytici oslovení agenturou Bloomberg paritu neočekávají, odhadují v průměru mírné posílení libry do konce roku 2017.

Aktuálně se na trzích obchoduje libra za 1,18 eura, k paritě by tak musela oslabit o více než 15 procent. Nejníže na 1,15 eura se britská měna dostala v polovině srpna. Historicky nejslabší byla během finanční krize v roce 2008 na hodnotě 1,05 eura za libru.

EBF24

Libra prudce poklesla po červnovém referendu, v kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Ještě hlouběji pak poslala libru centrální banka, která na začátku srpna snížila úrokové sazby a ohlásila odkup dluhopisů. V posledních dnech libra mírně posílila díky dobrým datům, které přišly z britské ekonomiky.

Kromě turistů cestujících do ciziny se z propadu libry netěší dovozci. Kvitují ho ale britští exportéři. „Parita by do Velké Británie přilákala zahraniční investory,“ zdůrazňuje další efekt slabé libry Daragh Maher z banky HSBC.


Čtěte dále:

Slabá libra zvyšuje zájem turistů o Británii

Cena jednotného trhu: 4 procenta britského HDP

Jak po brexitu lákat naštvané Brity? Island dává letenku zdarma

Airbus A320 společnosti WOW Air (Autor: Alex Wilson, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).