Menu Zavřít

JEDNOROČNÍ DOBROVOLNÍCI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Kterýsi den v tomto týdnu předloží premiér Miloš Zeman hlavě státu rezignaci ministra zdravotnictví Ivana Davida. Prezident předpokládá, že po prostudování materiálů o stavu českého zdravotnictví jeho rezignaci „s největší pravděpodobností při jme. „Nevím, kdy rezignuji, ale jsem na to připraven již tři týdny, prohlásil před víkendem šéf resortu zdraví. Spokojen je hlavně s tím, že je prostor k tomu, aby formuloval tuto věc (rozuměj demisi), jak uzná za vhodné. Nehodlá ovšem odstoup it pro mediálně vyrobené aféry. V resortu se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí také chyby nedopustil, a tak asi důvod k odchodu bude hledat jen těžko. Třeba nám pan ministr vydrží.

I když přímo se nabízí, aby zvolil variantu Lánský. Lékařská veřejnost tak plesá nad náznakem jeho odchodu, že by bez problémů sehnal dobrozdání o jakékoliv chorobě. A sociální demokracie by si uchovala tvář. Jak odvětil dnes už bývalý viceprem iér poté, co prezident přijal jeho rezignaci, nebýt zdravotních problémů, z vlády by neodešel ani kvůli špatné připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie, ani kvůli podezření z daňových úniků. A ani ho k tomu nikdo nenuti l, jak zdůraznil.

CIF24

Na podobný postup má ovšem David vskutku ještě dost času. Kdo ví, co bude, až hlava státu prostuduje jím připravený materiál o stavu českého zdravotnictví. Třeba usoudí, že resort vzkvétá, a ministr je tudíž na svém místě. Při troše fantazie by se nakonec David mohl stát základním kamenem vlády odborníků, po níž se bude čím dál tím víc volat. Ale zase, mít na výběr tolik dalších rekrutů, o kolika se už mluví, je také lákavé. Jen aby probůh prezident a premiér nepřebrali.

Každopádně sociálnědemokratický kabinet otevřel pro zemi nové možnosti. Institut jednoročních dobrovolníků by mohl být přímo uzákoněn a bylo by po starostech. Kdyby náhodou dobrovolníci došli, poslouží peníze zatím určené na volby. Finanční pobídky prakticky nikdy v historii nezklamaly. I když obávat se v Česku, že bude nutné sáhnout ke krajním prostředkům, patrně netřeba. Minimální záložní potenciál už je shromážděn v dolní i horní komoře Parlamentu. A slibně se vyví její i nejrůznější občanské iniciativy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).