Menu Zavřít

JEDNOU TO VYJDE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Horníci odcházející ke konci srpna z Dolu Kohinoor měli dostat odstupné ve výši pěti platů. Vypadá to, že nedostanou. Výjimka, která měla umožnit vyplatit mimořádné odstupné z peněz na útlum, není schválena a nezdá se, že kdy vyplacena bude. Zato mnohé nasvědčuje, že někteří úředníci mají zájem na významných hornických nepokojích.

Připomeňme si, že tři jarní týdny strávili horníci z hlubinného dolu Kohinoor v podzemí při okupační stávce, při níž požadovali, aby majitel dolu, Mostecká uhelná, prodal jejich šachtu společnosti SHD–Peel. Ta slibovala, že zachová těžbu i zaměstnanost. Své sliby horníkům opírala kromě jiného i o odborné posudky čelných představitelů MPO, v nichž se v rozporu s realitou hovořilo o tom, že kopat hlubinně uhlí na Mostecku se nepochybně vyplatí. Titíž úředníci zároveň odmítali vyplatit schválenou dotaci na útlum ve výši zhruba 162 milionů korun. Původně byla tato částka totiž schválena pro Mosteckou uhelnou. Ve stejném usnesení však jako podmínka pro poskytnutí dotace byl úkol vytvořit z Kohinooru samostatný subjekt. To se stalo a Mostecká nemohla přijmout dotaci, když utlumován měl být samostatný Kohinoor, byť v jejím stoprocentním vlastnictví. Zadržená dotace byla rozbuškou, která zahájila stávku za prodej šachty. Ministerští úředníci přispěchali se skandálním prohlášením, že když se změní majitel, přijde i dotace. Zájemce o důl, známý indián Pleticha, potom přišel na jednání s požadavkem, aby Mostecká zařídila vypovězení smlouvy s majitelem pozemků, na nichž Kohinoor těží, a zasadila se, aby novou nájemní smlouvu uzavřel majitel s Pletichou. Zápach tunelu však byl příliš silný. Prostředník při nájmu pozemků, který by byl zároveň vlastníkem šachty, mohl krásně tunelovat státní subvenci na útlum. Ti, kdo by to umožnili, by se vystavili trestnímu stíhání. Z tunelu sešlo. Za skřípění zubů podřízených ministra Grégra musela být dotace převedena na samostatný Důl Kohinoor, vlastněný Mosteckou uhelnou. Jenže nebyl všem dnům uhelných tunelářů konec. Titíž úředníci měli vyřídit výjimku na použití dotace. Nějak se nepodařilo a sliby se neplní. Rozčílení horníků roste. Navíc je před spuštěním Temelína, který mnoho jejich kolegů připraví o práci. Porušování slibů v této situaci je slušný hazard.

EBF24

Vzniká otázka, zda se vůbec někdo postaví pokusům určitých lidí přiživit se na penězích potřebných na útlum hornictví. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr takovým hrdinou určitě nebude. Ministerská podpora pramálo důvěryhodných úředníků na jeho ministerstvu zavání spoluúčastí. Nakonec co by si dělal hlavu, když jeho šéf Miloš Zeman ho má snad raději než becherovku. Tak proč kazit šance těm, kteří vždy vědí, jak se dostat bezpracně k penězům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).