Dobrou chuť!K nejtypičtějším a nejjednodušším přípravám jehněčího patří grilované kotletky, které je možno připravit na provensálský způsob - tedy na hořčici, česneku a provensálském koření. K masu, které voní jižními bylinkami a česnekem, bude vhodné víno, jež odpovídá aroma požívaného pokrmu.
Dobrou chuť!
K nejtypičtějším a nejjednodušším přípravám jehněčího patří grilované kotletky, které je možno připravit na provensálský způsob - tedy na hořčici, česneku a provensálském koření. K masu, které voní jižními bylinkami a česnekem, bude vhodné víno, jež odpovídá aroma požívaného pokrmu. Připálená hořčice dodá nakyslou chuť, proto k takovému pokrmu budou nejlépe odpovídat jižní francouzská vína z oblastí Côtes du Rhône, z Languedoc-Roussillon nebo Côtes de Provence. Jistě k tomu půjdou i vína z Itálie nebo Španělska: Chianti, Barollo, Rioja. Těžší bariková vína půjdou výtečně k osmahnuté příchuti masa. Vína z Rhôny a Provence budou ladit svým aromatickým potenciálem s kořením. Kulatost vína z vyzrálých hroznů bude zase výborně doplňovat chuť hořčice. Zvolit můžeme i přírodnější přípravu pečené jehněčí kýty v troubě, samozřejmě na česneku. Koření však pro tentokrát omezíme na rozmarýn, několik kuliček nového koření a bobkový list. V tomto případě bude k pokrmu sedět nejlépe takové víno, které zvolíme na podlévání pečeně a které bude finálně podstatou šťávy. Může to být francouzské bordeaux, ale stejně dobře i moravská frankovka nebo zweigelt. V podstatě není důležité jaké víno vybereme, ale jakým způsobem ochutíme pokrm, který bude víno doprovázet. Nejdůležitější je soulad jednotlivých aroma a chutí, které hodláme dát dohromady. Pokud se nám podaří sladit správné víno se správným pokrmem, i to nejjednodušší víno nám bude chutnat jako ta z vyhlášených francouzských vinic.