V poněkud zakletém místě v paláci YMCA otevřeli majitelé po čertech populárních restaurací latinského stylu La Casa Argentina či La Bodeguita del Medio podnik zaměřený na kuchyni c. k. Rakouska-Uherska. A v jejích mantinelech i na tradiční české pokrmy. Byl by to počin chvályhodný, kdyby společnost Gastro Group nepřipravila návštěvníkům postupně několik šoků.
Česká-nečeská
První údiv čeká hned za vstupními dveřmi. Vysoký sál s patrem pod stropem vyhlíží jako všechno možné jen ne jako česká hospoda. Vysokánský bar – pro některé lahve se musí po žebříku – mohutně polstrované kožené židle, masivní exotické dřevo, to vše mluví pro salon španělského granda s rodinnými kořeny v dávných časech dobývání Latinské Ameriky. Českou hospodu vzhledem připomíná pouze pokus o lidové prostření s červenobílými ubrousky nebo secesní svítidla. V invazi padesáti druhů zahraničních piv se však najdou pouhá tři česká čepovaná (včetně nealkoholického birellu). Aspoň že se jídelní lístek chlubí širokým sortimentem kuchyně české, potažmo celého někdejšího habsburského mocnářství.
Ponechme teď stranou kakofonický vzhled a pusťme se do jídla. Večer se může odehrávat třeba v takovém scénáři. Uvádějící slečna vás posadí hned za vchod, což znamená ostrý závan chladného vzduchu při každém hnutí dveřmi. Aby předešla požadavkům na změnu, zpraží vás pohledem stejně ledovým, jako jsou ony mrazivé ataky zvenčí. Náznak umělého úsměvu ani trochu neohřeje.
Když se proberete vcelku obsáhlou nabídkou, může vstup do pořadu jídel obstarat pomazánka z tresčích jater s cibulkou a chlebem. Kdo pamatuje tuhle kdysi velepopulární krmi, bude natěšen poměrně dlouho čekat na dotek starých časů. Ale ouha! Obsluha přinesla krajíce chleba pomazané matným krémem podivné konzistence. Játra vyšlehaná s tukem do stavu téměř tekutého na chlebě nedržela. Dílem i proto, že talíř těsně před použitím vytáhli z myčky nebo naplno jdoucího režonu. Byl tedy horký, což se studeným předkrmem jaksi nejde dohromady. Navíc cibulku, která by krmi dodala trochu švihu, nahradila pažitka. A ta proti tučnému projevu naparfémovanému rybinou neměla šanci. Ani citron se nekonal, takže výsledkem bylo zklamání z prvního avíza zdejší kuchyně.
Jedna ku čtyřem
Předlouhé čekání na debaras – žádný z číšníků nepochopil, že nedojedený krajíc dílem překrytý použitým ubrouskem znamená konec konzumace – podkreslilo divé hřmění kastanět protnuté občasným štěknutím trubek. Z letargie vás vytrhne až miska s kouřícím krkonošským kyselem. Tak snad teď, říkáte si s první lžící putující k ústům. Kdepak. Byl-li použit kvásek, aby vygradoval chuť, dokonale se ukryl za hradbu hub. Jen občas se prosadily dobré, nepříliš škrobovité a správně uvařené brambory. Celé to připomínalo bramboračku s houbami, do níž kuchař zapomněl přidat zeleninu, zato ji dovedl na hranici přesolenosti.
Opečená vinná klobása a šťouchaný brambor se zelím měly být dalším chodem. Ani tohle však nedopadlo. Pokud se kyselo ocitlo na hranici přesolenosti, každý kousek z mámivě vonícího šneku uzeniny byl slaný až hanba. Místo šťávami hýřícího mírně navinulého sousta se dostavila vysušená, trupelnatá směs, jejíž jedinou chuťovou dominantou byl projev snad celých solných dolů salcburských.
Číšníci ozdobou podniku nebyli. Nacházeli se na place snad čtyři a působili jako fotbalisté mající za sebou sto dvacet minut zápasu o světové prvenství. Lokálem se unaveně kolébali, úklid stolů zhusta přehlíželi a probrali se jen tehdy, když se ozval zvonek z kuchyně. Situaci zachraňovala hbitá servírka s jasným přehledem, sama však stihnout vše nedokázala.
Trhanec poslední záchrany
Nyní už ve vás bude patrně hlodat skepse, takže od následujícího chodu raději nic mimořádného čekat nebudete. I když tyrolský gröstl, v němž se skrývá restované uzené a hovězí maso, brambory, cibule a „volské voko“, by nemusel být pro zdejší kuchyni nepřekonatelnou překážkou. Kdo ví?
Dobře udělali ti, kdo se příliš netěšili. Gröstl byl v první řadě vychladlý. Běžně se v pánvi předložené hostu ještě s prskáním zlobí škvířící se omastek. Fazonu mu nevylepšilo ani na troud vysušené maso a zřejmě hodně levná uzenina. V nich nebyl ani gram tuku, vše jako by bylo už jednou vařeno a „vybrakováno“ ve vůni i chuti. Sůl byla v pořádku, zato s majoránkou kuchařovi několikrát ujela ruka. Chutné brambory, dobře připravené vejce a cibule sice dělaly, co mohly, ovšem na vysušené maso a závěje koření nedosáhly.
Jako často i tentokrát zmírnil rozpačitý až marný dojem z kuchyňské produkce dezert. Kaiserschmarren nebo císařský trhanec, chcete-li, byl připraven vnímavě a s citem. Nadýchané křehké těsto, nijak výrazně sladké, autentický projev povidel, přiměřené kvantum naducaných rozinek. Díky roztrhanému těstu se každé sousto skládalo ze všech ingrediencí a celek byl vzácně harmonický a chutný.
Dvě mimořádně slavné sestry – La Bodeguita a La Casa Argentina – svým způsobem předurčují i budoucí úspěch a popularitu La Republiky. Dokud se v ní ale nevylepší úroveň kuchyně, potáhne do ní návštěvníky pouze poskákané designové řešení. Kdybych měl totiž cizinci doporučit dobrou českou kuchyni, ta v La Republice by to nebyla.
Plusy
+ císařský trhanec
Minusy
- středoamerický interiér neladí s prostředím české secese ani rakousko-uherskými pokrmy
- matné až šedivé výkony kuchyně
- ceny nízké, předvedenému ovšem neodpovídající
- unavený personál bez nasazení s výjimkou jedné servírky
- „kouzlení“ výčepního za klikami, které bere chuť na čepované pivo
La Republica Restaurant - Beer bar - Music - Dance
Na poříčí 12, 110 00 Praha 1
tel.: +420 602 202 631
e-mail: larepublica@gastrogroup.cz
http: www.larepublica.cz, www.gastrogroup.cz
Otevírací doba Po–Čt 11.00–24.00, Pá–So 11.00–01.30, Ne 11.00–23.30
Kuchyně tradiční česká s výlety do c. k. Rakouska-Uherska
Země původu nabízených vín
Výběr z jídelního lístku
Pomazánka z tresčích jater s cibulkou a chlebem 119 Kč
Krkonošské kyselo 59 Kč
Guláš podávaný v kotlíku s karlovarským knedlíkem 159 Kč
„Speck – Krautsalat“ – zelný salát se špekem 69 Kč
1/2 grilovaného kuřete se Speck-kraut salátem (zelný salát se špekem) a rozpečeným chlebem 159 Kč
Telecí vídeňský řízek s bavorským bramborovým salátem 159 Kč
Opečená vinná klobása, šťouchaný brambor 119 Kč
Vepřová žebra pečená na černém pivě 189 Kč
Biftek s houbovým ragú a s bramborovými rösti 349 Kč
Vídeňský Tafelspitz – „hovězí květová špička“ podávaná v silném hovězím vývaru, s morkovou kostí, servírovaná s bramborovými rösti, špenátem a jablečným křenem 295 Kč
Uzený úhoř (70g) se strouhaným vejcem na tvrdo a zakysanou smetanou 259 Kč
Buchtičky se šodó 69 Kč
Výběr z nápojového lístku
Pivo
točené
Pilsner Urquell 12° 0,5 l 45 Kč
Velkopopovický Kozel (tmavý/dark) 0,5 l 45 Kč
Radegast Birell 0,5 l 42 Kč
lahvové
Boucanier Red 7 % 0,33 l 115 Kč
Brigand 9 % 0,33 l 115 Kč
Kwak 8 % 0,33 l 129 Kč
Maisel’s Weisse Original 5,2 % 0,5 l 72 Kč
Franziskaner Weizen Dunkel 5,3 % 0,5 l 89 Kč
Paulaner Salvator 7,9 % 0,5 l 89 Kč
Samichlaus 14 %!!! (Rakousko) 0,33 l 139 Kč
Spitfire 4,5 % (Velká Británie) 0,33 l 139 Kč
Baltica Nr. 7 5,4 % (Rusko) 0,33 l 105 Kč
Samuel Adams 4,8 % (USA) 0,33 l 99 Kč
Víno
Mumm Cordon Rouge – Champagne Mumm/Champagne/Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier 1850 Kč
Sauvignon VOC – Walberg Vrbovec/Znojemská/Sauvignon 425 Kč
Grüner Veltliner Classic – Weinrieder/Wienviertel/Grüner Veltliner 465 Kč
Silvaner trocken Iphöfer Kalb – Weingut Hans Wirsching/Franken/Silvaner 545 Kč
Gavi DOCG – Michele Chiarlo/Piemonte/Cortese 595 Kč
Chablis 1er Cru „Montmains“ – Domaine du Chardonnay/Chablis/Chardonnay 995 Kč
Syrah Pays d’Oc rosé – Georges Duboeuf/Languedoc/Syrah 425 Kč
Modrý Portugal p. s. – ŠSVP Velké Pavlovice/Velkopavlovická/Modrý portugal 425 Kč
Blaufränkisch Classic – Matthias & Mellitta Leitner/Burgenland/Blaufränkisch 585 Kč
Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc – Wunderlich Pincézet/Villány/Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc 695 Kč
Vacqueyras Grande Garrigue – Domaine Grand Veneur/Côtes-du-Rhône/Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault 795 Kč
Barolo DOCG – Michele Chiarlo/Piemonte/Nebbiolo 1495 Kč