Menu Zavřít

JEN JEDNA MILIARDA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ potvrdila, že její letošní zisky se výrazně sníží. Podle upřesnění, které zveřejnila spolu s pololetními výsledky, očekává na konci roku v pesimističtější verzi konsolidovaný zisk ve výši necelé miliardy korun, v optimistické nanejvýš něco málo přes dvě miliardy korun.

Výrazný propad vykázala společnost ČEZ i v prvním pololetí, čistý zisk 575 milionů korun je jen šestnácti procenty loňské skutečnosti. Důvodem je podle ředitele pro ekonomiku Petra Vobořila zejména zhoršení finančních výsledků. Zatímco v provozním hospodaření se zisk snížil jen o patnáct procent, ztráta z finančních operací se prohloubila na 4,7 miliardy korun oproti 2,5 miliardy vloni. Propad zdůvodnil Vobořil vývojem kursu koruny. Podnik ČEZ, kte rý má většinu úvěrů v cizích měnách, vloni na začátku roku na jejím vývoji spíše vydělával, letos jsou ovšem výsledky v porovnání s minulým obdobím o to horší. Kurs koruny podle něj meziročně snížil čistý zisk společnosti o 1,9 m iliardy korun.

CIF24

Konečný výsledek letošního roku závisí na tom, zda se firmě podaří prodat odstavenou elektrárnu v Tušimicích. Společnost ČEZ ji nabízí už několik měsíců (EURO 9/1999) a v účetnictví na ni vytvořila opravnou položku 700 milionů korun (která rov něž přispěla ke snížení pololetního zisku), zatím ji však neprodal. A pokud se podaří Tušimice I prodat, mohla by společnost ČEZ letos ukončit hospodaření se ziskem kolem dvou miliard korun. „To, že bychom pro elektrárnu našli kupce, je však čím dál méně pravděpodobné“, uvedl Vobořil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).