Menu Zavřít

Jen ňouma bere vážně ňoumu

1. 2. 2016
Autor: Euro

Další prezidentský výlet v rámci nonstop prezidentské kampaně, další sprcha bonmotů, další moudré rozhovory plodící další ještě moudřejší rozhovory. Výjezd Miloše Zemana za jihomoravskými jelity, jitrnicemi, slivovicí a pučistou ČSSD Michalem Haškem splnil svá obvyklá kritéria. Ňouma je hlavní slovo, které z celé spanilé jízdy zbývá.

Což samozřejmě není v případě Zemana nijak překvapivé. Pokaždé, když se nadechne k nějakému velkému bonmotu, aby ukázal, jak je moudrý, skončí jako… ňouma. Logika jeho moudrostí totiž bývá zhruba následující: Když svítí sluníčko, je venku hezky. Nu a z toho tedy vyvozuji, že když sluníčko nesvítí… Tak máme Zemana! Nebo Jirku Ovčáčka.

Prezident je v permanentní válce se všemi kromě svých voličů a Putina, poslední dobou ale hlavně s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Právě jemu teď od slivovice, při níž bývá nejmoudřejší, vzkázal, že je ňouma a ničí ČSSD. Sobotka možná není úplně politický titán a při pohledu na něj můžete cítit i bolest, současně je ale v očích lidí druhý nejpopulárnější politik.

To lze jistě brát s rezervou, protože ze stejných průzkumů vychází jako populární i Zeman. Možná agentury zjišťují popularitu politiků během nedělních návštěv zoo. Řekněme tedy, že jsou oba politici podobně populární ničitelé. Ironie je, že Zeman nejvíc ze všeho ničí ČSSD, svou bývalou domovskou partaj. To sice úplně nemá v ústavním popisu své práce, v něm ale nemá i spoustu jiných věcí, které permanentně dělá. Včetně bonmotů, co bývají bonmoty jen skrz lahev chlastu.

I s jeho pomocí teď Zeman otevřeně říká, že by ČSSD měla vyměnit předsedu. Lepší než Sobotka by podle něj byl Michal Hašek, který se o to už jednou pokusil a skončil… Trochu jako Zeman. V kritický moment se taky neubránil lahvi, takže vše zaspal. A když se pak druhý den s kocovinou probudil, nejvíc znesvětil právě Zemana. Možná i proto se tihle dva mají pořád tak rádi.


Přečtěte si: Zeman chce ČSSD oslabit, jeho kritika je za hranou, reaguje strana


Prezident se tváří, jako že ČSSD pomáhá, ve skutečnosti ji ale ničí. Politika je dost destruktivní i bez řízené destrukce, s ní ale vypadá jako „viróza“ nad korunovačními klenoty: nikdy nevíte, na jakou stranu padnete. Přitom i přes nemalý úbytek hlasů je ČSSD vedená Sobotkou jedinou normální politickou stranou, která ještě jakžtakž drží; její tradiční soupeř, ODS, se stále potácí v předpeklí, kam jí nyní následovala i TOP 09. A KSČM patří mimo ústavu - nebo spíš do ústavu.

Dvě pravicové strany teď dají dohromady 15 procent. I Sobotkova ČSSD se stabilně více než dvacetiprocentní podporou tak vedle nich vypadá jako vcelku solidně vedená firma. Navíc pádu ČSSD z třicetiprocentního pásma nepředsedal Sobotka, ale Jiří Paroubek, jeden z posledních titánů tuzemské politiky. ČSSD se na tuto hranici propadla spolu s ODS ve volbách v roce 2010, a od té doby ji na rozdíl od ODS víceméně drží. A to i navzdory nástupu ANO Andreje Babiše, jenž posbíral hlasy zleva i zprava.

A mimochodem: když šel naposled Zeman dvakrát do sněmovních voleb se svou vlastní stranou i svým vlastním jménem, skončili jeho Zemanovci… Ani to číslo neumím přečíst, jak je malé.

Na druhou stranu Zemanovi rozumím: ČSSD vedená Haškem by byl programově, personálně i mentálně úplně nejlepší spojenec do dalšího volebního cyklu, který nás stihne už od letošního roku: na podzim 2016 utrpíme krajské volby a rok poté sněmovní i prezidentské, což určitě nebude hezký podzim. Pomoct v nich by nám mohlo aspoň to, že nebudeme brát vážně žádné ňoumy.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také komentáře dalších redaktorů časopisu Euro:

Vladan Gallistl: Apple ztrácí dech

Miroslav Zámečník: „If you come here by boat without a visa“

CIF24

Pavel Páral: Ambasadorské divadlo

  • Našli jste v článku chybu?