Menu Zavřít

JEN PRŮZKUMNÍCI

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jugoslávie

Přestože poslanci spolu se senátory svolili, aby Česká republika vyslala do Kosova jako součást mírových sil KFOR osm set vojáků, poputuje do jihosrbské provincie zatím jen průzkumná rota o sto padesáti mužích, jak původně navrhla vláda.

CIF24

Ministr obrany Vladimír Vetchý řekl, že vedení NATO již plán rozmístění sil v Kosovu uzavřelo a počítá pouze se stopadesátkou českých vojáků. Posílení české jednotky tak připadá v úvahu až při střídání, tedy asi po půl roce. Poté by Česká republika mohla vyslat mechanizovaný prapor. Podle Vetchého ale vše ještě závisí na tom, co bude aliance požadovat a kde a zda vůbec vláda sežene na vyslání silnějšího kontingentu peníze. Způsob hrazení nákladů pobytu větší jednotky Parlament nestanovil. Premiér Miloš Zeman proto poslancům pohrozil, že peníze sebere právě jim. „Je možné snížit například rozpočtové prostředky na Poslaneckou sněmovnu. Stejně si myslím, že jsou přemrštěně vy soké, řekl.

Náklady na vyslání a působení stopadesátičlenné průzkumné roty měly podle vládního návrhu letos činit více než dvě stě čtyřicet milionů korun, v příštím roce už skoro půl miliardy. Vyslání armádního praporu na šestnáct měsíců by podle Zemana v yšlo asi na dvě a půl miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).