Menu Zavřít

Jen si tak trochu zarampulovat

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Justice

EBF24

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přes nesouhlasné stanovisko premiéra odvolal z funkce pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu. „Doručením rozhodnutí zanikne doktoru Rampulovi funkce,“ konstatovala Pospíšilova mluvčí Tereza Palečková. Pospíšilův krok posvětila rozkladová komise ministra, která zamítla Rampulův rozklad proti odvolání. Ministr spravedlnosti nyní hraje o svoje setrvání ve vládě (více o situaci v ODS a ve vládě na str. 32).
„Rozkladová komise zasedala, dala ministrovi doporučení, některá z nich akceptoval, některým vyhověl, některým ne. Komise byla o stavu věci informována a dospěla k závěru, že se rozklad Vlastimila Rampuly zamítne. To finální rozhodnutí bylo jednomyslné,“ řekl týdeníku Euro zdroj z okolí ministra, který si nepřál být jmenován.
Rampula si prý ministrovo rozhodnutí prostuduje a napadne Pospíšilovo rozhodnutí u správního soudu. „Zvážíme i možnost odkladného účinku rozhodnutí,“ uvedl. Pokud by na to soud přistoupil, Rampula by až do vynesení verdiktu nepřestal být na svém místě. Teoreticky by se tak po případném jmenování nástupce mohlo opakovat i pitoreskní „dvojvládí“ z ústecké prokuratury.
Sesazení Vlastimila Rampuly z postu vrchního státního zástupce je opřeno o spornou argumentaci. Hlavním důvodem totiž je, že měl Rampula své podřízené sdělit, ať zváží odvolání v kauze IPB. Jde přitom o naprosto standardní záležitost a měl by tak činit každý žalobce.
Kartami v případu Rampula rovněž řádně zamíchalo vyšetřování úniku výslechu manažera Steyru Stephana Szücse v kauze Pandury. Z jeho výpovědi před rakouskou policií vyplynulo, že si měl lobbista Marek Dalík říct rakouské zbrojovce o úplatek. Únik byl od počátku připisován Rampulově úřadu. Jenže jak se ukazuje, k informacím o zmíněné výpovědi mohl mít přístup daleko větší okruh lidí. Policie tak například vyslýchala šéfku kabinetu předsedy vlády Janu Nagyovou nebo ministra obrany Alexandra Vondru.
S Rampulovým odvoláním je spojována i kauza exministra životního prostředí Pavla Drobila. Také v tomto případě vyplynuly najevo závažné okolnosti, kvůli nimž podal Rampula kárnou žalobu na podřízeného žalobce Petera Pješčaka a navrhl jeho zproštění z funkce žalobce. Pješčak je podezřelý z toho, že vynesl z prokuratury informace, které byly později účelově interpretovány tak, že Drobilův případ má být zameten pod koberec. Jiří Pospíšil ale žádosti o zproštění z funkce Pješčaka nevyhověl.
Podle zjištění státního zastupitelství Pješčak oskenoval jeden z dokumentů o kauze Drobil, který rozeslal na tři blíže neurčené e-maily. „Dokument převedl do elektronické podoby a rozeslal jej několika nezjištěným osobám. Následně byl fragment z materiálu zveřejněn v časopise Respekt,“ potvrdila informace týdeníku Euro mluvčí Rampulova úřadu Irena Válová.
„V žádném případě jsem to sdělovacím prostředkům neposkytl, nakládal jsem s tím jenom v rámci státního zastupitelství, ale reakce vedení byla taková, že jsem byl přeřazen a byla na mě podána kárná žaloba. Mám s tím dost problémů a nerad bych to nějak vířil,“ dušuje se Pješčak, který byl z trestního úseku státního zastupitelství přeřazen do civilní složky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).