Menu Zavřít

Jen za deset eur

3. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Internet Mgr.

EBF24

PRAHA (rek) - Evropská komise po dlouhém rozhodování přidělila správu vznikající pan-evropské domény .EU belgicko-italsko-švédskému konsorcium registrátorů s názvem EURid. Představitelé konsorcia uvádějí, že registr bude otevřen nejpozději do šesti měsíců, pravděpodobně v září 2003. To je shodou okolností také termín, kdy po bezmála tříletém odkladu bude demonopolizována doména .CZ a trh se otevře pro více registrátorů.
O zavedení evropské domény se hovoří již od roku 2000 a výběr registrátora byl v internetové komunitě provázen značným napětím. Konsorcium EURid prozatím uvolnilo informaci o zaváděcí ceně registrace, která by měla být okolo deseti eur na rok a po uspokojení prvních zájemců by do jednoho roku mohla klesnout na pět eur. V obou případech by šlo o nejlevnější doménu na domácím internetovém trhu, protože roční cena za českou doménu je téměř trojnásobná.
„Víme ještě, že osvědčený systém před-registrací pro držitele ochranných známek, jaký byl použit pro nové domény .INFO a .BIZ, bude platit i pro doménu .EU. Zda bude otevřena i pro subjekty mimo unii, tedy i pro žadatele z Česka, a jak se bude tvořit síť registrátorů, dosud jasné není,“ uvedl pro týdeník EURO Jakub Ditrich z internetové společnosti Globe Internet.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).