Tak nám otevřeli nový Pravěk, a to v Praze na Smíchově, přímo proti Zlatému andělu. Prožijete tu muka obvyklá v kvalitních restauracích, totiž ono rozčilující tápání, co si vlastně dát k jídlu, ale budete navýsost spokojeni. Už protože zde ochutnáte velmi netradiční druhy masa za velmi solidní ceny.
Už vstup je efektní: temná jeskyně začíná hned za dveřmi, jdete po schodech dolů a tam spatříte hlavu olbřímího mamuta se svítícíma červenýma očima.
Číšník vás usadí ke stolu a můžete v klidu pozorovat interiér. Stěny jsou pomalovány výjevy jako v jeskyni Altamira, ze stropu visí polystyrénové, nicméně věrohodně pomalované krápníky, v rozích se tyčí jakési prvohorní dřeviny. Zkrátka pravěká jeskyně. Světlo je decentní, na stolech hoří svíčky a k tomu všemu z magnetofonu šramluje Děda Mládek Illegal Band, bratři Nedvědové nebo starý Elán.
Personál je velmi úslužný, rychlý, malým dětem rozdává drobné gumové praještěry, správně otevírá víno, ochotně posečká, než si konečně vyberete, zkrátka ideál. Chtěli bychom upozornit na to, že v Pravěku si musíte rezervovat místo. Jeho proslulost je už taková, že i ve všední den odpoledne jsou všechny stoly zadané. Prostor restaurace je dosti členitý, takže by se tu i ve velké vřavě dalo sehnat klidnější místo, například k nezávaznému jednání s obchodním partnerem.
Jídelní lístek je velká zábava a pestré čtení. Začali jsme suchým martini a předkrmem – tataráčkem z klokaní svíčkové s topinkami za 68 korun a filetem z uzeného pstruha s bazalkou a česnekem v olivovém oleji za 85 korun. Následovala pečená tilápie (což je ryba pocházející
ze sladkých vod střední a severní Afriky, chuťově srovnatelná s naším candátem či pstruhem) na barevném pepři, obložená skvěle okořeněnými a očesnekovanými „bejby karotkami za 148 korun. Dalším hlavním chodem byl nebeský lovcův špíz z obrovské hromady svíčkové s vynikající omáčkou, kterou si můžete udělat i doma. Stačí provařit rajčata a přidat hodně oregana a oliv. Tuto dobrotu pořídíte v Pravěku za neuvěřitelných 128 korun. Jako příloha byly americké brambory, k dispozici jsou však i brambory nadívané špenátem a množství dalších příloh, i zeleninových. Výtečná je grilovaná zelenina v alobalu za 40 korun. K této hostině jsme přidali ještě obrovský zeleninový salát se žampiony, mozarellou, hermelínem a ovčím sýrem za 128 korun. Ke každému salátu je v ceně započítán dresink podle vlastní volby. K jídlu jsme pili pivo a Tramín červený ze Znojma.
Na závěr jsme si dali ještě něco sladkého. Pokud i vy zvolíte Čas snů, tedy višně s čokoládovou polevou a mandlemi, bude vám, jako byste právě pojedli dvě krabice bonbonů Mon chéri. To vše za
65 korun.
Stručně shrnuto – nový smíchovský Pravěk je skvělý. Pamatují tu jak na požírače tepelně zpracovaného i nezpracovaného masa, tak na vegetariány. Pro ně je připraveno několik jídel, z nichž můžeme doporučit hubník neboli restované houby s rýží sypané sýrem. Přijďte a ochutnejte.
Markéta Čechová, spolupracovnice redakce (style@euro.cz)
Adresa
Na bělidle 40, 150 00 Praha 5–Smíchov
Tel.: 02/57 32 69 08, e–mail: pravek@pravek.cz
Počet míst přibližně 90
Otevírací doba denně 11.00–23.00
Druh kuchyně
pravěká říznutá Mexikem, Řeckem, Amerikou, Indií i Čechami
Platba kartou
všech renomovaných bank
Jídelní lístek čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu čeština, angličtina, němčina
Původ vín
Morava, Řecko, Austrálie, Toskánsko
Hodnocení restaurace
Jídlo20 bodů z 20
Obsluha10 bodů z 10
Atmosféra9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze10 bodů z 10
Celkem49 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Králičí játra s bazalkou a chřestem 55,-
Tajemství korálového zálivu (krabí maso,chobotničky a mušle v marinádě)68,-
Pra–pra–pra – houbová polévka s chlebem a sýrem 35,-
Koobi Fora (filátka z afrického okouna s kari omáčkou) 198,-
Laurasijská bašta z klokaní svíčkové s omáčkou z čerstvých hub a kořeněnými smaženkami s cukrovou kukuřicí 198,-
Tyrannosteakus Rex s přelivem z králičích jater 198,-
Jurská hostina (jedno grilované koleno, krůtí stehno, kuřecí paličky, krůtí křídla, grilované vepřové kotlety 1090,-Havranpírkův pamlsek (lívanečky s hruškou, borůvkami a zakysankou) 45,-
Výběr z vinného lístku
Montepulciano d Abruzzo (Toskánsko 290,-
Hunters Creek 1999 (Austrálie) 490,-Imiglykos (Řecko) – 0,5 l 145,-Chardonnay 1999 (Kobylí na Moravě) 228,-