Menu Zavřít

JEŠTĚ ČTYŘI MILIARDY

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zadlužení společnosti se rychle zvyšuje.

Petrochemický holding Unipetrol bude mít letos mnohem horší než původně očekávané výsledky. Přesto se zatím nevzdává svých investičních plánů a jejich financování chce zajistit i za cenu dalšího zadlužení. Po restrukturalizaci úvěrů dceřiné spol ečnosti Benzina, pro kterou vydal začátkem roku dvě emise obligací v celkové výši 3,3 miliardy korun, nyní plánuje podobnou pomoc pro dceřinou společnost Chemopetrol.

Záměr, podle něhož vydá Unipetrol během podzimních měsíců další emisi obligací, tentokrát ve výši čtyř miliard korun, už představitelé firmy prosadili. Na valné hromadě ho koncem srpna schválili i zástupci většinového, tedy státního vlastníka. Objem cizích zdrojů, které se během posledního roku zvýšily z necelých 26 na více než 28 miliard korun, tak pra vděpodobně krátkodobě převýší třicet miliard korun. Na financování skupiny se tím bude podílet zhruba z jedné poloviny.

Podle bývalého ředitele Unipetrolu Miroslava Téry je další zvýšení dluhu riskantní a může ohrozit likviditu holdingu. Avšak podle nynějšího šéfa Pavla Švarce má nová emise obligací naopak finanční situaci firmy stabilizovat, protože zmírní momentál ní problémy největší dcery holdingu, akciové společnosti Chemopetrol. „Právě tato emise by měla snížit riziko likvidity u krátkodobých zdrojů, uvedl Švarc. Zhruba jedna třetina emise, přesněji 1,8 miliardy korun, totiž pomůže při restrukturalizac i stávajících úvěrů Chemopetrolu. Zbývající část je pak určena na financování investic této dceřiné společnosti.

Premiéra na veřejném trhu.

Novou emisi ve výši čtyř miliard korun připravuje ABN Amro Bank spolu s ČSOB a Českou spořitelnou. Podle již schváleného plánu ji umístí na veřejném trhu už v podzimních měsících. Předpokládá se, že nové bondy Un ipetrolu nakoupí hlavně investiční fondy a další velcí domácí investoři.

Dluhopisy budou splatné po pěti letech a ponesou fixní úrokový výnos. A přestože další podrobnosti zatím ABN Amro Bank nezveřejnila, mají podle nezávislých odborníků chystané obligace poměrně slušnou šanci.

Makléři se shodují v tom, že trh je nyní na emisi tohoto objemu připravený a že při dobře nastavených podmínkách nebude mít Unipetrol s prodejem dluhopisů potíže. „Je to sice velký objem, ale v poslední době je na trhu dluhopisů tako vý hlad po papírech, že by neměl být problém s jejich umístěním, domnívá se například Dalimil Vyškovský z firmy Patria Finance. Dluhopisy se podle něho budou dobře prodávat při kuponu kolem osmi procent, nižší, například pouze sedmiprocentní, výnos by však investoři považovali za velmi špatný. Obligace Unipetrolu by mohly oslovit zejména takové kupce, jako jsou tuzemské investiční fondy, které nyní mají podle mínění makléřů pro uložení peněz poměrně málo příležitostí.

Představitelé ABN Amro Bank odmítají podrobnější podmínky emise zveřejnit a vyjadřovat se nechtějí ani ke spekulacím, co je či není pro případné zájemce výhodné nebo dostatečně přitažlivé. „Jistěže se budeme snažit, abychom podmínky nastavili jak pro kupce, tak i prodávajícího co možná nejlépe, ale jakékoli bližší informace jsou v této chvíli nepřípustné, uvedl za ABN Amro Oldřich Kračmer. Upřesnit podle něj zatím nelze ani termín vydání obligací.

Překážkou by podle makléřů nemusela být ani momentální situace Unipetrolu. „U dluhopisů může zhoršení výsledků ovlivnit kreditní marži, rozhodující je ale dlouhodobý horizont, vysvětluje Petr Milev z Conseq Finance.

Pro Unipetrol je chystaná emise na veřejném trhu premiérou. Firma sice už letos vydala dluhopisy za 3,3 miliardy korun, šlo však o privátně umístěné emise s mnohem delší osmi a desetiletou splatností. Obě koupila Česká pojišťovna.

V podstatě lepší nula.

Když Unipetrol posledního srpna zveřejnil pololetní výsledky a poté upřesnil očekávání pro celý letošní rok, zdálo se, že vše probíhá podle dřívějšího očekávání. Odhad celoročního zisku se sice snížil jen nepatrně, ze čtvrtle tní prognózy ve výši 3,1 miliardy korun na nynějších 2,7 miliardy korun, podle analytiků to však fakticky znamená, že letošní hospodaření skončí na nule, nebo jen s mírným ziskem. V odhadu konsolidovaného zisku 2,7 miliardy korun jsou totiž zah rnuty i minoritní podíly, tedy výnosy, které nakonec z účetnictví mateřského holdingu zmizí. Ty tvoří podstatnou část kladného výsledku, protože k němu nejvíc přispívá dceřiná společnost Česká rafinérská. Právě tuto ziskovou dceru ovšem Un ipetrol vlastní jen z jednapadesáti procent. Ostatní téměř stoprocentně nebo zcela vlastněné firmy jsou ztrátové (Benzina, Chemopetrol), nebo vykazují jen mírný zisk (Kaučuk).

Do odhadovaného celoročního výsledku skupiny je navíc zahrnuta i očekávaná platba pohledávky od společnosti Mero. Tato pohledávka mimochodem naopak zhoršila loňský výsledek o 1,37 miliardy korun, protože hrozilo její promlčení a Unipetrol na ni vytvořil opravnou položku. Nyní však splacení vyjednal a i generální ředitel Švarc potvrdil, že by se tak v letošním výsledku Unipetrolu měla objevit „podstatná část pohledávky za Merem .

Analytik společnosti Conseq Finance Martin Zezula upozorňuje, že ohlášený letošní výsledek Unipetrolu tak vypadá jako úspěch jen opticky. „Když uvážíte, že se díky pohledávce za Merem vylepší výsledek minimálně o 700 milionů korun, a podle min ulých let odhadnete, kolik znamenají odečtené minoritní podíly, jste na nule, nebo maximálně na nepatrném zisku, vysvětluje. Po odečtení minoritních podílů se například vloni snížil čistý konsolidovaný zisk z 1,35 miliardy korun na pouhých 417 mili onů korun.

Pololetní překvapení.

Za první pololetí roku ohlásil holding snížení tržeb i zisku. A akciová společnost Chemopetrol, která je podle základního jmění největší dcerou skupiny, se letos dostala poprvé ve své historii do ztráty. Za prvních šest mě síců roku vykázala propad ve výši 307 milionů korun, plán přitom počítal za toto období s téměř dvousetmilionovým ziskem.

Ztrátu prohloubila i dceřiná společnost Benzina, která oproti stejnému období vloni zvýšila propad o 96 milionů korun. Plán zisku nesplnil ani Kaučuk, se skoro šedesátimilionovým ziskem však zůstává v černých číslech. Česká rafinérská vyk ázala podle českých účetních standardů téměř sedmisetmilionový zisk, což je však méně než polovina loňské skutečnosti.

Do výsledků jednotlivých dcer skupiny se podle představitelů Unipetrolu promítly hlavně zhoršené podmínky v odvětví, tedy rostoucí ceny ropy a dalších surovin, a naopak nízké ceny petrochemických výrobků. Vedení firmy nicméně věří ve změn u tohoto trendu. „Výhled do konce roku přináší určitou naději na změnu, neboť současná situace na trzích s ropou naznačuje, že by se růst její ceny mohl zastavit, nebo i o něco poklesnout. Ceny petrochemických komodit by naopak mohly v rea kci na dlouhodobě vysoké náklady vstupů v minulém období jít nahoru, uvádí se ve zprávě o pololetním hospodaření. Podle finačního ředitele Unipetrolu Jana Landy by se přitom jisté oživení mohlo projevit už ve výsledcích za třetí čtvrtletí.

MMF24

Tajnosti kolem privatizace.

Přestože vláda oznámila, že hodlá privatizovat státní zhruba dvoutřetinový podíl v Unipetrolu nejpozději během příštího roku, o chystaném scénáři se dosud spekuluje. Podle prohlášení místopředsedy vlády Pavla Mertlík a by měli noví vlastníci vstoupit nejprve do dceřiných společností a teprve poté by se privatizoval podíl FNM v holdingu (Euro 34/1999). Toto řešení však není podle odborných kruhů ani schůdné, ani šťastné, jednodušší by byl prodej státního pod ílu na Unipetrolu. Hledání strategických partnerů pro jednotlivé dcery může být příliš zdlouhavé a výnos z takové privatizace nakonec menší než při přímé privatizaci centrály. „Výraznější vidím v přímé privatizaci Unipetrolu, uvedl i ;generální ředitel holdingu Pavel Švarc s upozorněním, že je to jeho osobní názor. Přestavitelé holdingu podle něj zatím nedostali k přípravě privatizace žádný mandát, možné scénáře privatizace proto nehodlají veřejně rozebírat. Pokyn k př ípravě privatizace nicméně Švarc očekává nejpozději do konce tohoto roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).