Menu Zavřít

JEŠTĚ PŮL ROKU NEJISTOTY

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zaměstnanost a mzdy

Sociálnědemokratický kabinet minulou středu schválil netrpělivě očekávaný zákon o ochraně zaměstnanců při nesolventnosti zaměstnavatele (EURO 50/1999). Ten má lidem, kteří nedostávají výplatu, zajistit alespoň část peněz.

Od poloviny letošního roku, kdy zákon pravděpodobně vstoupí v platnost, budou moci zaměstnanci insolventní společnosti požádat na úřadu práce o náhradu mezd. Proplaceny však dostanou maximálně tři měsíční platy, a to jen z posledního půlroku před podáním návrhu na konkurs na daný podnik. Úřady budou navíc mzdy nahrazovat nejvýše do jedenapůl násobku průměrné mzdy, což nyní dělá osmnáct a půl tisíce.

MMF24

I přesto ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla počítá s tím, že náhrady platů jenom letos přijdou na sedm set milionů korun. Financovány by měly být z prostředků na politiku zaměstnanosti. Špidla proto požaduje, aby se tyto prost ředky posílily až na 11,7 miliardy korun. Kromě peněz na náhrady mezd totiž rostou i výdaje na nezaměstnanost.

Odborníci soudí, že se do konce roku míra nezaměstnanosti vyšplhá až k jedenácti procentům. Za loňský rok by měla podle odhadu analytiků dosáhnout 9,4 procenta, v prosinci se totiž po podzimní stagnaci opět rozšířily řady lidí bez práce. Další nápor pocítí úřady práce právě v lednu, kdy se přichází zaregistrovat ti, kterým s koncem roku skončila i pracovní smlouva na dobu určitou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).