[popisek k foto]
Spolupracovník týdeníku EURO Benjamin Kuras představil minulý týden v Praze svou novou knihu Kulinářská velmoc Británie s podtitulem Pravicová kuchařka. Stejnojmenná rubrika od tohoto autora přitom patří k nejčtenějším v našem listu. „Jsou to recepty, které jsou v Česku dost neobvyklé. Hodně čtenářů překvapí. Pocházejí z Británie, potažmo z britského impéria,“ uvedl autor. A v knize píše: „Aby mohl člověk pravicově (tj. konzervativně, individualisticky, svobodně, tvořivě a odpovědně) myslet, musí nejprve pravicově jíst, podle gastronomické poučky, že politika prochází pupkem.“
Levicová potrava podle něj působí potíže žaludeční a střevní. Právě takový způsob stravování je podle Kurase typický pro Čechy, o čemž svědčí i vysoký výskyt rakoviny střev. „Pravicová potrava působí dnu a potíže spojené spíš s ledvinami a játry.“ Zdravá potrava je pak podle něj půst.