Menu Zavřít

Jídelní lístek nestačí

15. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Kuchaři se podle francouzské předlohy podařila tuková smršť

V bezprostředním okolí stanice metra Budějovická vzniklo v uplynulých letech poměrně obstojné restaurační zázemí, jež má jistě na svědomí velké množství obchodů, ale i přítomnost nejrůznějších firem a bankovních domů. Krom zařízení rychlého, ba dokonce i toho nejrychlejšího občerstvení tu přímo v budově Raiffeisen najdete bar-restaurant Piccadilly. Hluboký prostor loučící se s denním světlem prakticky na úrovni prvních stolků prosvětluje žlutá barva stěn a umělé osvětlení, zadní část pak končí otevřenou kuchyní, kde se pod výkonnou digestoří otáčí pár kuchařů.
Klaustrofobicky volíme posezení co nejblíže zdroji přirozeného světla, je kolem druhé a obědový kvalt už zřejmě pominul. Zanedlouho po objednání dostáváme předkrm, který mají dle našeho výběru tvořit grilované plátky cukety a lilku s rajčaty, nudličkami papriky a čerstvými bylinkami a pikantní tomatová polévka s kořenovou zeleninou, hráškem, kukuřicí a slzičkou smetany.
V prvním případě na talíři zdobeném špetkami mletého pepře nacházíme směs malých kousků cukety, papriky a rajčat v doprovodu několika větších koleček baklažánu, prim však hraje obrovské množství strašlivě mastné cibule. O čerstvých bylinkách si můžeme nechat pouze zdát, tentokrát je zdá se zastupuje malá salátová obloha.Vše svědčí o tom, že pokrm byl místo na grilu zcela nepatřičně připraven v olejové lázni na pánvi. Jelikož obsluhu nenapadlo podat k němu pečivo, je zážitek z jeho konzumace více než střízlivý. Aby naše zažívání podstoupenou tukovou smršť přežilo, raději si ještě objednáváme hořké plzeňské.
Tomatová polévka světle červené barvy již od pohledu nese známky značného množství škrobu použitého coby zahušťovadlo. Noříme lžíci a doufáme, že chuť bude lepší než vzhled. Opak je však pravdou – chutná nepříjemně „přisprostle“, zelené fazolky jsou zcela tvrdé, místo avizované kořenové zeleniny nacházíme pouze hrášek, kukuřici, červené fazole z konzervy a velká kolesa cibule. První, co nám při převalování po jazyku přichází na mysl, je sterilovaná kyselá směs Kunovjanka, která bývala „ozdobou“ talířů v časech reálného socialismu. Je však možné, že tuto nežádoucí příchuť dostala zelenina kvůli použité základní surovině, jíž byl evidentně naředěný kečup. Celá tato nevydařená kreace nám připomněla dobu prvních kulinářských pokusů, kdy jsme si jako školačky z nahodilého obsahu lednice vytvářely za nepřítomnosti rodičů různé „specialitky“.
Donášku druhého chodu provází i „druhá směna“ – sousední stoly obsadila zlatá mládež se školními batohy a znalecky usrkává caffè latte. Hledíme do svých porcí a snažíme se o identifikaci objednaných pokrmů. Není to snadné, neboť mají leccos společného. Tři kousky krůtího steaku (v avizované brusinkovo-švestkové omáčce s bramborovým koláčkem) halí světlejší mixovaný sós sladkokyselé chuti, jehož součástí je hromádka podušených sušených švestek a červených bobulí. Bramborový koláček kuriózně vystupuje převlečen za čtyři kusy smažených placiček, tvarovaných ze strouhaných brambor, které důvěrně známe z mrazicích boxů supermarketů. Celkový dojem dotváří snítka kadeřavého salátu a již známá pepřová dekorace. Krůtí maso je sice křehké a chutné a s ovocnou omáčkou vytváří dokonale sehranou dvojici, její ladné vystoupení však sabotují nadpočetné a více než mastné smažené bramborové „koláčky“, nehledě na nevyžádané hromádky agresivního pepře, jejž by jistě šlo nahradit neutrálnější petrželkou či jinou bylinou. Kachní prsíčka pečená do růžova s voňavou redukcí z brusinek a balsamika, malým listovým salátkem s restovanou slaninkou a bramborovým koláčkem dle honosného názvu slibují mnohé, ale znovu již první pohled na talíř přiživí naše pochybnosti o umění zdejší kuchyně. Hlavním dojmem z celku je totiž opět mastnota. Tři špalíčky kachních prsou, které mají k růžové dosti daleko, jsou pokryty tukem, pocházejícím patrně ze stejné pánve, v níž kuchař smažil náš „grilovaný“ zeleninový předkrm, případně ze slaniny (kterou jsme výslovně žádaly vynechat), jež je společně s kompotovanými brusinkami neladně nahloučena uprostřed talíře. Aby snad strávník proboha neměl pocit, že je pokrm suchý, kuchař jej doplnil pěticí bramborových „koláčků“. Naše útroby mají tedy pohov jen při konzumaci zeleninové oblohy.
Chceme však dát kuchaři ještě jednu šanci, a tak objednáváme tvarohové knedlíčky s jahodami, o nichž nás servírka ujišťuje, že jsou vskutku vynikající. Po přiměřené době přináší na stůl trojici poměrně velkých knedlíků, jež jsou obaleny v jemně drcených cornflakes a ozdobeny čepicí čerstvé šlehačky, kterou v době stále rozšířenějších sprejů – a to pohříchu i v drahých restauracích – vítáme s příjemným údivem. Celá kreace bohužel plove v hnědé louži, která má s vychválenou horkou čokoládou pramálo společného. Jde patrně o vodou naředěné instantní kakao. Chuť knedlíčků není špatná a kukuřičné lupínky jim dodávají docela zajímavou příchuť, zato v jejich nitru narážíme na jahodovo-škrobovou hmotu, jaká bývá v mražených výrobcích. Takže další zklamání.
Za oběd jsme zaplatily 850 Kč, což se pro dvě osoby zdá jako částka zcela přiměřená. Dostaly jsme za ni však pouze 1 (slovy jedno) – a to ještě s výhradami – slušné jídlo. Piccadilly se tak pro nás bohužel zařadila na pomyslný seznam restaurací, jejichž jídelní lístek slyne úžasně znějícími pokrmy, výsledná podoba je však jejich šmrncovním francouzským předlohám na hony vzdálená.

Bar Restaurant Piccadilly Adresa: budova Raiffeisen, metro Budějovická, Olbrachtova 1929/62, Praha 4
Tel.: 241 730 042, www.piccadilly.cz

  • Otevírací doba: po-pá 7.30-23.00, so-ne 9.30-23.00
  • Počet míst: 76
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: VISA, VISA Electron, MasterCard, MasterCard Electronic
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Španělsko, Chile

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10 Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 10 bodů z 20

Celkem 44 bodů z 60

Value for Money: 3/10 + profesionálně vypracovaný jídelníček
- amatérské provedení ambiciózních předloh

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

MM25_AI

Výběr z jídelního lístku: Salát z čerstvých těstovin s uzeným pstruhem, sekaným koprem a mladou cibulkou s lehkou majonézou 140/110 Kč
Kořeněné biftečky ze svíčkové na rizotu z divoké rýže, drůbežích jater a červeného vína zdobené chipsem pečené slaniny na větvičce rozmarýnu s mandlovou kroketkou 250 Kč
Kachní steak marinovaný v zázvoru s grilovanými mandlovými houbami a bramborovým pyré 230 Kč
Masové nudličky ze tří druhů masa, položené na čerstvé palačince s listovým špenátem 120 Kč Řezy z candáta v pepřovém kabátku na kapustových flíčcích s petrželkovými brambůrkami 235 Kč Pappardelle s kuřecím masem, směsí lesních hub, parmazánu a čerstvým tymiánem ve smetanové omáčce 145 Kč
Šlehačkové palačinky se strouhaným jablíčkem, sladkým tvarohem a ragů z jahod 65 Kč

Výběr z vinného lístku: Chardonnay, kabinet, oblast Neoklas Šardice 190 Kč
Rulandské modré, výběr z hroznů, oblast Patria Kobylí 220 Kč
Mouton Cadet blanc, Baron Philippe de Rotschild, Francie 575 Kč
Beaujolais Villages, G. Duboeuf, Francie 624 Kč
Orvieto classico Doc, Ruffino, Toscana, Itálie 410 Kč
Bardolino Doc Superiore, Zenato, Veneto, Itálie 420 Kč
Vina Sol, Torres, Penedes, Španělsko 450 Kč
Sunrise Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Central Valley, Chile 390 Kč

  • Našli jste v článku chybu?