Menu Zavřít

Jídlem proti alergii

26. 1. 2016
Autor: profit

Venku je nádherně, všechno kvete. Bohužel vám je čím dál hůř. Kýcháte, slzíte, pálí vás oči i nos. Existují potraviny, které vám pomohou užít si hezké období roku romanticky, nikoli alergicky?

Jídlem proti alergii

Foto: Profimedia.cz

Sezonní pylovou alergií neboli sennou rýmou v současnosti trpí téměř pětina celosvětové populace. Jedná se o nejrozšířenější alergické onemocnění a lidí s touto imunologickou poruchou stále přibývá. Problémy se nejčastěji objeví mezi 15. až 25. rokem života a s přibývajícími léty se jejich intenzita spíše stupňuje. Neléčené pylové alergie mohou vést až k astmatu.

Komu tečou slzy?

Takzvanou sennou rýmou trpí nejčastěji děti rodičů, kteří jsou rovněž alergičtí – roli tedy hrají genetické předpoklady, důležitý je i měsíc, ve kterém se člověk narodí. Děti narozené na jaře a v předjaří jsou prý k alergiím náchylnější.

Velmi zajímavý je fakt, že pylová alergie se chová poněkud elitářsky – častěji si vybírá členy ekonomicky dobře situovaných rodin a obyvatele velkoměst, kde je vzduch kromě pylu prosycen také automobilovými zplodinami.

Je možné alergii předejít? Na tuto otázku vědci stále hledají přesvědčivou odpověď. Za nejdůležitější ochranu před potenciálním útokem alergie bylo dlouho považováno kojení, některé studie však jeho roli zpochybňují a naopak tvrdí, že menší riziko vzniku alergie mají děti krmené umělou výživou.

Poměrně logicky však funguje vyhýbání se alergenům. Čím méně jich v životě potkáváte, tím větší šanci máte, že se vám alergie vůbec neprojeví.

Potravinová posila pro imunitu

Pylová alergie bývá často spojená s atopickým ekzémem. Tento typ ekzému se zase rád objevuje ruku v ruce s alergií potravinovou. Jde v podstatě o různé projevy téhož problému, tedy narušeného imunitního systému. Ten přehnaně reaguje na podněty, které zdravý imunitní systém nechávají v klidu. K nejčastěji alergizujícím potravinám patří lepek, bílkovina kravského mléka, ořechy, mořské plody, ze zeleniny pak celer. Kromě potravin, kterým byste se při alergii měli raději vyhýbat, však existují i takové, které dokáží vaše potíže zmírnit.

Chvála antioxidantů, které bojují s nebezpečnými volnými radikály a v hojné míře se objevují v ovoci a zelenině, nechybí v téměř žádném článku, který se zabývá souvislostí jídla a zdraví. Antioxidanty pomáhají při léčbě infekcí, brzdí stárnutí a příznivý účinek mají právě i v boji s alergií. Studie řeckých lékařů zkoumala stravovací návyky 690 dětí, které trpěly nejběžnějšími typy alergií. Výzkum prokázal, že u dětí, které jedly nejvíce ovoce a zeleniny, se riziko vzniku senné rýmy snížilo o 30 až 60 procent. Největšími hrdiny ovocno-zeleninové války s alergií se ukázala být rajčata, hrozny, jablka a pomeranče.

Co dokáže brokolice

Vědci z univerzity v Los Angeles ve své studii zveřejněné v odborném lékařském časopise Clinical Imunology upozorňují na účinky brokolice a další brukvovité zeleniny. Brokolice totiž obsahuje sulforan, látku, která dokáže vyvolat ozdravné procesy ve specifických buňkách našeho imunitního systému. Sulforan umí aktivovat celou řadu antioxidačních enzymů, které ochrání dýchací cesty před pyly a volnými radikály ze znečištěného ovzduší. Stačila třídenní brokolicová dieta, při které jedli dobrovolníci 200 gramů této zeleniny denně, a hladina důležitých enzymů u nich stoupla o 101 procent, v případě jednoho klíčového enzymu (dehydrogenázy) pak dokonce o 199 procent.

EBF24

Další látky, které se ukázaly jako prospěšné při boji s pylovou alergií, se jmenují probiotika. Známe je z jogurtů, u kterých jsou proklamovány jejich příznivé účinky na trávení. A bezproblémové trávení a správné fungování imunitního systému spolu souvisí. Vědci z Institutu pro potravinový výzkum provedli studii, ve které zkoumali účinky probiotik na pacienty s pylovou alergií. Studie prokázala, že pravidelná konzumace nápojů s probiotiky dokáže významně snížit hladinu nežádoucích protilátek vyvolávajících alergii, a naopak zvýšit množství protilátek, které alergické projevy potlačují.

Pokud si tedy chcete letošní léto užít se vším všudy a nedívat se na svět oteklýma očima, zkuste do svého jídelníčku zařadit větší množství ovoce a zeleniny, hlavně té brukvovité, a pít mléko s probiotickými bakteriemi. I když se vám alergii nepodaří zahnat úplně, vašemu zdraví taková změna neuškodí. Naopak!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).