Menu Zavřít

Jihoafrická republika chce být první zemí na světě s nepodmíněným příjmem. Opatření má odstranit extrémní nerovnost

13. 6. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Největší jihoafrická politická strana ANC se zavázala, že do dvou let v zemi zavede nepodmíněný příjem
  • Tento plán má širokou podporu tamních obyvatel, protože stát se dlouhodobě potýká s velmi silnou příjmovou nerovností
  • Pokud se na zavedení opatření shodne nově zvolený parlament, Jihoafrická republika se stane prvním státem na světě, kde bude tento systém celoplošně fungovat

Velmi vysoká míra nezaměstnanosti, která přesahuje 30 procent, a zároveň jedna z nejhorších příjmových nerovností na světě. Jihoafrickou republiku v současnosti trápí několik závažných problémů, přičemž mnozí tamní politici se domnívají, že nejlepším řešení komplikované situace by bylo zavedení nepodmíněného příjmu.

Tento názor navíc nedávno získal dalšího silného podporovatele, kterým se stala největší politická strana v zemi, tedy Africký národní kongres (ANC). Jeho čelní představitelé před nedávnými parlamentními volbami prohlásili, že chtějí zavést nepodmíněný příjem pro všechny lidi po celé zemi, a to během příštích dvou let.

Byli byste pro zavedení nepodmíněného příjmu v Česku?

„ANC je odhodlán dokončit komplexní politiku týkající se grantu na podporu nepodmíněného příjmu do dvou let od začátku nové administrativy ANC, což má poskytnout dostatek času pro důkladné konzultace,“ uvedli podle Business Insideru vítězové voleb.

Bez nových daní se to asi neobejde

Zda k zavedení nepodmíněného příjmu skutečně dojde, nyní závisí hlavně na výsledku budoucích koaličních jednání. Prosadit tento krok by ale nemělo být tak těžké, protože většina politických stran nepodmíněný příjem podporuje. Podle studie Univerzity v Johannesburgu navíc s jeho zavedením souhlasí i většina jihoafrických občanů.

Otázkou ovšem zůstává, kde vzít na nové opatření dostatek peněz. Jihoafrická republika totiž už v současnosti vydává velké množství financí na různé sociální dávky pro lidi žijící pod hranicí chudoby, a to prostřednictvím svého grantového programu s názvem Social Relief of Distress.

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost
Přečtěte si také:

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost

Podle vyjádření ANC by přitom zmíněné dávky neměly nahradit stávající programy sociálního zabezpečení, naopak by měly být další formou státní podpory. Pro spuštění nepodmíněného příjmu tedy pravděpodobně bude nutné zavést nové daně, přičemž jejich konkrétní podobu zatím politici nezveřejnili.

Nepodmíněný příjem podporuje i Musk

Pokud bude nakonec současný plán ANC schválen, stane se Jihoafrická republika první zemí na světě, která poskytne tento nepodmíněný příjem všem svým obyvatelům. Splnil by se tak velký sen mnoha různých aktivistů, kteří se jeho zavedení snaží prosadit už několik let.

EBF24

S různými verzemi nepodmíněného příjmu v minulosti experimentovalo či stále experimentuje hned několik zemí. Třeba Keňa takto poskytuje peníze asi 20 tisícům lidí ve 200 různých městech. Zatím největší pilotní projekt pak probíhá v americkém Chicagu, kde asi 500 rodin pobírá 500 dolarů (přes 11 tisíc korun) měsíčně bez jakýchkoliv omezení. Ostatně, i další města a státy v USA v současnosti testují různé programy poskytující nepodmíněný příjem vybraným skupinám lidí, zejména tedy těm, kteří trpí chudobou.

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností
Přečtěte si také:

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností

Zavedení zmíněné novinky přitom zdaleka neprosazují jen sociální aktivisté. Stále častěji o nepodmíněném příjmu diskutují také různí techničtí vizionáři. Třeba Elon Musk nedávno uvedl, že podobné programy by mohly pomoci zmírnit dopady ztráty pracovních míst v důsledku budoucího rozvoje umělé inteligence.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).