Menu Zavřít

Jihočeské chutě

9. 1. 2017
Autor: Euro.cz

Tábor žije moderní gastronomií od kávy přes jídlo po přírodní vína Ktož jsú boží bojovníci a kam běží liška s pytlem zázvoru, asi všichni vědí. Stejně jako to, že jihočeský Tábor byl roku 1420 založen husity a pojmenován po hoře Thabor v Izraeli. Místní rodáci jsou pyšní nejen na historický původ města, ale i na to, že jej opakovaně navštívil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Údajně dvakrát.

Tábor naštěstí nežije jen historií, ale i moderní gastronomií, a to od kávy přes jídlo po přírodní vína. V tak relativně malém městě je to docela úkaz, a proto jsme Tábor prošli a přinášíme vám průvodce po místech, kde se tu dobře najíte i napijete. •

Kávová zastávka

Budějovická 1490, Tábor otevřeno: Po-Pá 8.00-18.00 Navštívíte-li Tábor ve všední den, můžete si dát dobře připravenou výběrovou kávu v malé kavárně, která by se neztratila ani ve velkoměstě. Kromě kávy zejména z evropských pražíren tu mají také neuvěřitelnou nabídku kávového vybavení, takže táborští milovníci alternativních metod přípravy kávy i návštěvníci odjinud tu dostanou vše potřebné. Usměvavý personál tady každý všední den připravuje kávové nápoje na bázi espresa i filtrovanou kávu a navíc tu mají třeba i vína od mladého progresivního vinaře Milana Nestarce.

Cukrárna Moccacafé

Pražská 232, Tábor otevřeno: Po-Pá 8.30-19.00, So 9.00-19.00, Ne 10.00-19.00 Jestli se víc než na špičkovou kávu těšíte na něco sladkého, můžete si už od rána posedět v nejlepší táborské cukrárně, jejíž návštěvu si nesmíte odepřít, zejména pokud město navštívíte s dětmi. Mají tu skvělou zmrzlinu připravenou ve vlastní výrobně, často ze sezonních a lokálních ingrediencí. Kromě klasiky tu sázejí i na netradiční příchutě, na podzim třeba na kaštanovou nebo na pomerančový cheescake. Za zmrzlinou nezaostávají ani zákusky, poctivý věneček a větrník tu nabízejí i v miniverzi, takže můžete ochutnat oba a nebudete přejedení.

Stárkův dům - Bistro

Pražská 157, Tábor otevřeno: Po-Pá 10.30-15.00 (+ podle akcí na náměstí) V krásném domě sotva pár kroků od náměstí najdete malé bistro, které připravuje převážně obědy, přitom v hezkém prostředí a za velmi slušné ceny. Dbají tu na kvalitu ingrediencí, připravují vlastní těstoviny a celá řada surovin je regionálního původu. V menu, které se mění každý den a jehož aktuální verzi si můžete přečíst na facebookovém profilu podniku, je vždy uvedeno, odkud hlavní surovina pochází. Jedno z jídel je pokaždé vegetariánské. Čepují tu chotovinské pivo a Johannes Cyder, z nealka mají třeba domácí limonády. K pivu zkuste chleba se sádlem, což je ve skutečnosti poměrně štědrá porce vepřového masa v sádle, podobající se rillettes, nebo fajn tatarák, budou-li v nabídce. Z hlavní chodů nešlápnete vedle, pokud si dáte vyhlášená vepřová žebra. Až na trochu pomalejší obsluhu je to značka ideál. Goldie

restaurace v Hotelu Nautilus, Žižkovo náměstí 20, Tábor otevřeno: Po-Čt 7.00-23.00, Pá 7.00-24.00, So 8.00-12.00, Ne 8.00-22.00 Nejvyhlášenější restauraci v Táboře naleznete v Hotelu Nautilus přímo ve středu města. Kuchyni velí ambiciózní šéfkuchař Martin Svátek a činí tak poměrně úspěšně.

Restaurace jako taková by ovšem potřebovala dost zásadní facelift, protože její zařízení už opravdu pamatuje hodně a je trochu nedůstojné v porovnání s jídly, která přicházejí z kuchyně, a ostatně i s jejich cenou.

Maloměstská verze luxusu, chtělo by se říci. Goldie je také jedním z mála míst v Táboře, kde se podává snídaně, takže pokud nechcete snídat větrník či věneček, vyzkoušejte to právě tady. Dlužno říct, že tu vaří opravdu dobře, od předkrmů až po dezerty. Přimhouříte-li tedy oči nad ošoupaným nábytkem a spoustou zbytečností tvořících výzdobu, dobře se najíte.

Obývák káva a bar

Klokotská 106/7, Tábor otevřeno: St-Čt 15.00-24.00, Pá-So 15.00-01.00, Ne 15.00-23.00 Ve stejném domě jako Sezona, jen od vchodu napravo, je Obývák, něco mezi kavárnou a barem, od každého trochu. Otevřel o pár měsíců dříve, na začátku jara. K dostání je tu káva z vlastní pražírny, originální míchané nápoje i malá jídla, včetně vajec Benedikt nebo lososa marinovaného v červené řepě s bramborovým salátem. Obývák je krásný, líbit se tu bude také babičkám, které ocení kávu nebo poctivou čokoládu i velmi uctivého pana majitele.

Nečekejte však drinky jako ze špičkových pražských barů, ostatně ceny jsou tu zhruba poloviční.

Ale pokud chcete strávit příjemné odpoledne u skleničky něčeho ostřejšího a při rozhovoru, je Obývák tím pravým táborským útočištěm.

Sezona 4krát jinak

Klokotská 106/7, Tábor otevřeno: Út-Čt 11.00-22.30, Pá 11.00-01.00, So 11.30-01.00, Ne 11.30-15.00 Sezona je táborskou novinkou. Restaurace je otevřená teprve od konce října 2016. Patří dvěma nadšencům, kteří nejprve nabízeli klasická i méně klasická streetfoodová jídla na táborských akcích, včetně festivalu Naše chutě, až se dopracovali k vlastní restauraci. Už podle názvu je tu sezona hlavním zaklínadlem. Podzimní menu bylo slibné od salátu s ovčím sýrem a podzimním ovocem přes hovězí burger s chutney z pečených kaštanů po steak s lanýžovou omáčkou. Doufejme, že se bude Sezoně dařit i v dalších ročních obdobích, protože do takového podniku je při výletě radost zajít.

Thir - vinný bar

Provaznická 152/1, Tábor otevřeno: St-Pá 17.00-22.00, So 12.00-14.30, 17.00-23.00 Thir je tak trochu utajený táborský poklad. Vinný bar plný přírodních a biodynamických vín a skvělé jednoduché především lokální kuchyně, ve kterém se pravidelně dají potkat u skleničky významné táborské osobnosti a nepravidelně i vinaři, jejichž vína lze v Thiru ochutnat. Tomuto místu vládne pohoda a Honza Čulík, kterého můžete pamatovat z pražského vinného baru Veltlin.

bitcoin_skoleni

Gastronomickou úroveň města se snaží pozvednout nejen prací v Thiru, ale třeba i organizováním srpnového festivalu Naše chutě. Nyní začal zvát do Thiru i zajímavé kuchaře odjinud, a nabízí tak svým hostům pohled pod pokličku jiných podniků, naposledy třeba pražské Esky. A pokud to v Thiru s vínem přeženete, je v patrech nad vinným barem i penzion.

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?