Menu Zavřít

Jinak a lépe

5. 3. 2018
Autor: Euro.cz

Kroměříž je jedním z nejhezčích moravských měst. Od roku 2009 má kromě zámku a zahrad i pivovar Černý orel

Chtěli jsme jít proti velkým pivovarům.

Tak Boris Zubík ve své útulné restauraci na rohu Velkého náměstí vysvětluje, proč do historických prostorů začlenil i minipivovar. „Chtěli jsme ukázat, že to pivo jde dělat jinak a lépe,“ pokračuje. Za nápad prý vděčí jednomu ze svých kamarádů, který pracoval v minipivovaru v Německu. A tak do restaurace vměstnal 600litrovou varnu, do historických klenutých sklepů zase spilku a ležácké tanky.

Od roku 2009 se u Černého orla vystřídalo několik sládků, už třetím rokem tu vaří Roman Flajs. „Co se týče pivovarnictví, je to moje první štace. I když jsem neměl žádné zkušenosti, zaučení bylo velmi rychlé, trvalo to asi dva dny,“ vrací se sládek do léta 2015. Velmi rád prý při vaření zkouší nové věci, velkou radost mu ale dělají i klasické spodně kvašené ležáky nebo třeba tmavý stout.

Hlavním tahounem výstavu, který ročně dělá zhruba 600 hektolitrů, je světlá jedenáctka. Podle Zubíka musí být chuťově univerzální, tedy bez výrazné hořkosti a velkého řízu, aby chutnala skutečně každému. Zkrátka tu nepřijdou ani znalci nebo nároční pijáci, dlouhá pípa nabízí několik druhů piv včetně speciálů.

„Sto procent naší produkce se vypije u nás. Nechci to prodat někomu, kdo to pivo zkazí,“ vysvětluje Boris Zubík (na snímku).

A přestože už dnes na kroměřížském Velkém náměstí funguje čtrnáct hospod, Černý orel chystá další rozšíření. Během několika týdnů v podloubí vedle restaurace otevře moderní pivnici. Minipivovar má pro ni dost velkou rezervu - jeho maximální možný roční výstav se totiž blíží dvěma tisícům hektolitrů.

Nasládlý kořen

Z bohaté nabídky pivovaru jsme ochutnali dvě piva. Nejdříve to byla světlá jedenáctka. Ležák má 4,5 procenta alkoholu, přesto působí velmi lehce a hned od začátku připomíná odlehčený bavorský styl helles. Voní chmelem, v chuti rezonuje svěžest, hořkost je minimální. Jedenáctka představuje výborné osvěžení a doprovází ji velmi dobrá pitelnost.

Zaujal nás i tmavý speciál Perun. Chuť spodně kvašené třináctky vytváří i pražený ječmen a nasládlý kořen smilaxu. Přestože má pivo vonící po sladu poměrně výrazných 5,8 procenta alkoholu, není nijak těžké a poměrně překvapivě působí svěžím dojmem. Perun má i dobrou pitelnost a tohle všechno z něj dělá velmi povedené černé pivo.

bitcoin školení listopad 24

Pivovar Černý orel Velké náměstí 24/9, Kroměříž sládek: Roman Flajs nabídka: spodně kvašená piva a speciály prodej piva: v PET lahvích v restauraci co doporučujeme: správně temný, avšak svěží speciál Perun otevřeno: Po-Čt 11.00-24.00, Pá-So 11.00-01.00, Ne 11.00-22.00

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?