Menu Zavřít

Jiří Hanzlíček: Vládě drahá elektřina nevadí

27. 11. 2012
Autor: 7/ Tomáš Blažek

Vláda v listopadu vzala na vědomí novelizaci Státní energetické koncepce. Především se počítá s posílením energie z jádra na 55 procent a utlumením energie z uhlí ze šedesáti na dvacet procent energetického mixu. Koncepce se však poněkud odchyluje od klíčové snahy využít co nejvíce tuzemských energetických zdrojů v čele s uhlím.

Například Mezinárodní agentura pro energii přitom nedávno uvedla, že právě uhlí bude hlavním zdrojem při výrobě elektřiny ještě dalších dvacet let. Jeho podíl bude klesat až po roce 2035.

„Pomoc“ vlády

Státní energetická koncepce konečně počítá alespoň s nějakým omezením podpory obnovitelných zdrojů energie, což je holá ekonomická nezbytnost. Co však chybí, je přinejmenším přibližný odhad budoucích cen elektřiny, které jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě. Evropská komise v energetické cestovní mapě do roku 2050 odhaduje, že v příštích dvou dekádách ceny elektřiny v Evropské unii stále porostou.

K dalšímu zvyšování cen elektřiny ovšem nerozvážně napomáhá i naše vláda. Přestože má už tak zcela mizivou důvěru občanů, dovolila si v rámci úspor omezit kompenzační opatření, která zabraňují rychlému nárůstu cen elektřiny. Chtěla tak příští rok ušetřit dvě miliardy korun, nakonec ale od plánu pod tlakem podniků a poslaneckého hospodářského výboru ustoupila a měla by zachovat příspěvek v letošní výši.

Co bude dál, však nikdo neví. V dalších letech může podpora klesat, takže ceny elektřiny rok za rokem porostou. Konečné rozhodnutí zůstává vždy na vládě a Energetickém regulačním úřadu.

Zbytečné miliardy

Vládě přitom nesmí být jedno, co její úspory v této oblasti působí. Bývalý lidovecký poslanec Miroslav Kalousek, který spolu s dalšími zákonodárci odsouhlasil nesmyslný zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, by si to měl uvědomit. Domácnostem v roce 2013 elektřina opět zdraží. Dnes přispívají na obnovitelné zdroje zhruba 420 korunami za jednu megawatthodinu, příští rok to bude kolem 600 korun. Průmyslovým podnikům zápasícím na hraně konkurenceschopnosti se cena elektřiny zvýší ještě výrazněji.

Pouze pro upřesnění – letos nás podpora obnovitelných zdrojů stála 38,4 miliardy korun, které jinde chybějí. Stávající dotace, které do roku 2020 všichni zaplatíme ve fakturách za elektřinu, jsou za hranicí ekonomických možností České republiky; přesto na ně budeme muset zbytečně vynaložit další desítky miliard korun.

Čas na ústup

Dnes už se alespoň po dlouhých letech politického embarga může otevřeně říkat, že obnovitelné zdroje nejsou bez dotací životaschopné. Přes trvající zaslepenost orgánů EU začíná řada států od podpory těchto zdrojů ustupovat.
I do nebe vynášený přístup Německa dostává vážné trhliny. Němci budou muset omezit překotně rostoucí náklady na subvencování drahých obnovitelných zdrojů, jinak neúnosně přetíží spotřebitele, což prohlásil i evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Zelená přirážka k cenám elektřiny, která jde do kapes majitelů větrných a solárních elektráren, bude podle něj v příštích letech výrazně růst a brzy by mohla představovat až třetinu celkové ceny energie.
I naše vláda by proto měla vážně přemýšlet, jak v nové energetické koncepci podporu ekonomicky i ekologicky nevýhodných obnovitelných zdrojů zrušit nebo výrazně omezit.


Čtěte také:

Uhlí čeká útlum, jádro posílí. Vláda schválila energetickou koncepci

Vláda chce zmírnit růst ceny elektřiny

EBF24

Martin Kuba: Vlastníkem společnosti, která vznikne sloučením Mera a Čepra, by měl být stát


Autor je bývalý poradce ministrů průmyslu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).