Menu Zavřít

Jiří Koželouh: Pozor na uhelný tunel

18. 12. 2013
Autor: Euro.cz

Premiér Rusnok nakonec kapituloval před poslanci i starosty a svou snahu prolomit uhelné limity a založit společnou těžební firmu státu a společnosti Severní energetická uložil k ledu.

Chce však pro tento plán připravit podklady, aby je měl k ruce nový kabinet. Existuje dlouhá řada dobrých důvodů, proč by je měl nový premiér obratem hodit do koše.

Podnikat se stíhanými

Zaprvé je to neslušné. Stát by se neměl pouštět do podnikání se stíhaným Pavlem Tykačem (je majitelem 40 procent firmy) a jeho dlouholetým společníkem Janem Dienstlem (má podíl 30 procent). Nynější těžaři, někdejší Klausovi oblíbenci, přivedli ke krachu Agrobanku a stát za ně zaplatil padesátimiliardovou škodu. Peníze desítek tisíc drobných akcionářů nenávratně zmizely z jimi ovládaných CS fondů.

I samotná Severní energetická stejně jako Tykačův Czech Coal pochází z Mostecké uhelné. Tu Tykač s Dienstlem koupili od Antonína Koláčka, i když museli vědět, že zaplatili za kradené zboží.

Zadruhé je to podivné. Uhlí patří státu a tomu by měla náležet dostatečná renta z dobývání. Tu však nezíská založením společné firmy na lokalitě, kde se těží jen desetina českého uhlí, nýbrž jen plošným zvýšením poplatku z vytěženého nerostu jako takového. Dnes dostává stát za své uhlí skutečně skandální podíl – jen 1,5 procenta z tržní ceny.

Uhlí netřeba

Zatřetí je to nebezpečné. Stát by sice měl v nové firmě majoritní podíl, to ale ještě vůbec neznamená, že by měl podnik pod kontrolou. Nemusí se přitom hned opakovat krádež jako v případě Mostecké uhelné. Letos Tykač s Dienstlem český stát už jednou převezli, když koupili od státem ovládané společnosti ČEZ uhelnou elektrárnu Chvaletice.

Ta měla být jako nadbytečná odstavena a ušetřené uhlí mělo putovat do tepláren. Očividně tedy oba těžaři dokážou manipulovat ve svůj prospěch státní firmou. Ve společném podniku by k tomu měli zásadní důvod. Stát chce uhlí z inkriminovaného Dolu ČSA do tepláren, ale Tykač pro výrobu elektřiny na vývoz.

Začtvrté je to nepotřebné. Nikdo si nemyslí, že bychom uhlí za limity skutečně potřebovali pro výrobu elektřiny. Ono ale není potřeba ani pro teplárny. Nutnost bourat Horní Jiřetín nedávno zpochybnilo ve vystoupení v Českém rozhlase samo Teplárenské sdružení. Pro takový plán prý není dostatek podkladů. Ani návrh státní energetické koncepce s tímto uhlím nepočítá, a to přesto, že i tento vládní dokument zároveň zcela ignoruje obrovské možnosti energetických úspor.

Odborná vládní Pačesova komise přitom spočetla, že zateplování českých domů spolu s výrobou čistého tepla může kompletně nahradit jak uhlí, tak dovážený plyn. I proto vznikající koalice slíbila zákon, který snad stanoví snižování fosilní závislosti a zajistí využití potenciálu spočívajícího v energetické efektivitě, který zatím leží ladem.

Za páté a poslední, založení společné firmy státu a zmíněných podnikatelů by bylo nevratné. Jediným, ostatně explicitně přiznávaným, důvodem pro založení společné firmy je to, že pánové Tykač s Dienstlem chtějí rychle získat výhodnou smlouvu a mít na celé století vystaráno. Státu by zbyly jen dluhy, zbourané domy, zničená krajina, lidé bez práce a region bez naděje.

Plnění slibů?

Bude-li chtít Bohuslav Sobotka dostát slibu danému starostům obcí ohrožených těžbou, tak zcela nekompromisně prosadí taková opatření, aby se případná úprava limitů těžby nedotkla míst, kde žijí lidé.
To by odpovídalo také předvolebním závazkům ANO i lidovců. Nikoli ovšem plánům temné postavy zdejšího podnikání Pavla Tykače.

Autor je energetickým expertem Hnutí Duha


Čtěte také:

Vláda jednání o prolomení limitů odloží, vyslyšela starosty a poslance

MMF24

O prolomení limitů by měla rozhodnout nová vláda, tvrdí Zeman

Hornické odbory vyzvaly vládu, aby prolomila limity těžby

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).