Menu Zavřít

Jiřího Bradyho si Praha váží, říká primátorka

25. 10. 2016
Autor: čtk

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se přidala k politikům, ale i institucím, kteří chtějí ocenit Jiřího Bradyho, udělí mu Klíč od hlavního města. „Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,“ uvedla Krnáčová. Brady měl od prezidenta Miloše Zemana údajně dostat řád T.G. Masaryka, kvůli schůzce Bradyho synovce a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou jej prý ale nedostane.

Podle Krnáčové by udělování státních medailí a řádů významným lidem k výročí vzniku Československa mělo být důstojným poděkováním za jejich činnost a ne ostudným politickým bojem. „Málokdo si ocenění za celoživotní odvahu i práci zaslouží tolik jako právě pan Brady,“ uvedla primátorka na svých webových stránkách.

Jiří Brady prošel Terezínem i Osvětimí, po druhé světové válce emigroval do Kanady a tam pomáhal emigrantům z Československa. Do Česka přiletěl v neděli. Ocenit jej chce například i Univerzita Palackého nebo město Brno. Brady nabídku olomoucké univerzity přijal. O způsobu předání ocenění i termínu se podle rektora Jaroslava Millera zatím jedná.

MMF24

Pro ocenění jsou i politici. „Chtěl bych podpořit pana předsedu vlády, který vyzval pana prezidenta, aby situaci vyřešil tím, že udělí panu Bradymu státní vyznamenání,“ řekl ČTK předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v sobotu uvedl, že prezident by se měl zachovat jako státník a Bradyho vyznamenat. Stejný názor jako Hamáček zaujal i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Rozhovor mezi prezidentem a ministrem kultury se podle Hermana odehrál 8. září venku na platformě na schodišti slovenského velvyslanectví. „Tam mi prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, tak že ji zruší. Takto to přímo formuloval,“ uvedl ministr kultury. Pražský hrad to popírá.

Více o kauze:

Herman: Zeman mi vyhrožoval. Sejdu-li se s dalajlamou, přijde strýc o vyznamenání

Hrad mě chtěl vyznamenat, potvrdil Brady. Detaily o tlaku na Hermana nevěděl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).