Menu Zavřít

Máme jíst nízkotučné, nebo plnotučné mléčné výrobky? Odborníci se neshodnou

14. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pokud nemáte jasno o tom, zda je lepší jíst a pít nízkotučné mléčné výrobky, nebo volit raději ty plnotučné, nejste v tom sami. Ani odborníci na výživu nebo lékaři nezastávají jednoznačný názor. Poslední lékařské výzkumy ale naznačují, že z pohledu rizika kardiovaskulárních chorob podíl tuku nehraje roli.

Je lepší si ráno dopřát s ovesnými vločkami plnotučné mléko, nebo nízkotučné? Podobné pochyby může mít spotřebitel, když zvažuje, jaký koupit jogurt, tvaroh, sýry. Je zdravější plnotučná verze mléčných výrobků bez dalších přidaných látek, nebo naopak nízkotučná, respektive „light verze“?

Australský epidemiolog a odborník na výživu Malcom Riley tvrdí, že v případě, že člověk chce zredukovat váhu, je lepší vybírat nízkotučné varianty mléčných výrobků. Většinou obsahují o 25 až 100 procent méně mléčných tuků než plnohodnotné varianty výrobků.

Pozor na cukr

Dietologové většinou doporučují, aby lidé preferovali nízkotučné mléko, jogurt i sýry. „Je třeba si ale uvědomit, že některé light mléčné výrobky mohou obsahovat větší množství cukru. Že obsahují méně tuků neznamená, že mají nižší energetickou hodnotu. Je potřeba věnovat pozornost složení konkrétního výrobku,“ zdůraznil Riley.


Skrytý jed: umělá sladidla ničí střevní flóru. Jsou i ve „zdravých potravinách“

Umělá sladidla jsou přítomná i v mnoha výrobcích racionální stravy, ilustrační foto


Lékařka a expertka na výživu Evangeline Mantziorisová z univerzity South Australia upozorňuje, že odpověď na otázku, zda první varianta je lepší než druhá, není vůbec jednoznačná. Sama by preferovala spíše plnotučnou neupravenou variantu mléčných výrobků.

Podle ní nedávná americká studie, která sledovala vybranou skupinu lidí po dobu 22 let, neprokázala, že konzumace plnotučného mléka má negativní dopad na výskyt kardiovaskulárních chorob. Naopak jedna z mastných kyselin obsažená v mléce naopak snižuje riziko úmrtí na infarkt nebo mrtvici.

Další studie publikovaná v roce 2017 rovněž neprokázala, že by konzumace nízkotučných mléčných výrobků měla vliv na výskyt kardiovaskulárních nemocí.

„V současné době závěry studií naznačují, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků oproti plnotučným neznamená rozdíl, pokud jde o riziko nemocí srdce a předčasné úmrtí,“ uvedla Mantziorisová. Pokud ale lidé bojují s nadváhou, měli by si příjem tuků hlídat.

MM25_AI

Související články:

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Past „zdravého“ kouření: cukr v e-cigaretách zvyšuje závislost na nikotinu

Dobrý byznys: falšování olivového oleje vynáší stejně jako drogy

Olivový olej, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?