Menu Zavřít

Jistota z pralesa

16. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Královský ležák z údolí mezi Beskydy a Javorníky dokáže zaujmout Už tři kamarádi - poslední letos na jaře - se mě zeptali, jestli znám "královský minipivovar", když jsem z té Moravy.

A já pokaždé jen zavrtěl hlavou. Marně jsem pátral v paměti a pak i na internetu, kde tenhle podnik vlastně sídlí. Musí jít o nějakou dobře utajenou firmu, říkal jsem si.

Jenže realita je mnohem jednodušší, jak jsem zjistil. Jde o pivovar Lubora Gáška ve valašských Velkých Karlovicích a ten název „královský“ vznikl pouze zkomolením správného jména Karlovský mini pivovar Pod Pralesem.

Gášek jej rozjel na konci léta v roce 2014 jako součást stejnojmenného penzionu a hospody. Už rok předtím si na výčepu otevřel takzvanou rotující pípu, kde dával prostor jiným menším výrobcům.

„Rodilo se to hekticky, uklízelo se ve sklepech, začínali jsme na ploše 35 metrů pod terasou,“ vysvětluje Gášek. Technologie musel instalovat na nejrůznější místa - směje se třeba při vzpomínce, jak vířivku postavil do prádelny.

Dnes, po necelých čtyřech letech provozu, už jeho minipivovar vypadá jinak.

Zabírá rovných 120 metrů, část technologie stojí přímo v restauraci a rychle roste i objem navařeného piva. „Vyrobíme zhruba 800 hektolitrů, třeba letos už jsme o měsíc dopředu oproti loňsku,“ počítá Gášek.

Přestože je původní profesí ekonom -logistik, vaření v Karlovském minipivovaru Pod Pralesem je čistě jeho práce. Předtím, než se pustil do výroby vlastních ležáků a speciálů, zaškolil se u profesionálů.

Jak už to bývá v celých Beskydech, i ve Velkých Karlovicích potkáte nejvíc lidí v létě a zimě. I proto jsou tyhle měsíce pro Lubora Gáška hlavní sezonou, kdy se jeho pivo pije ve velkých objemech. Naopak jaro a podzim jsou o dost slabší, a tak karlovské ležáky a speciály zaváží i do jiných hospod v regionu.

Pivní čtvrtky

Ideální příležitostí, kdy přímo ve Velkých Karlovicích zkontrolovat um Lubora Gáška, jsou čtvrtky. Už několik let totiž v jeho hospodě platí pravidlo, že právě v tenhle den je jedno z jeho piv za velice příjemných dvacet korun.

Z velmi široké nabídky - od světlé desítky přes polotmavý speciál 13° až po čtrnáctistupňový „ejl“ - jsem si vybral tu největší klasiku. Světlou dvanáctku. V hořké a plné chuti se pozná, že Gášek při vaření chmelem nešetří. Ležák má velmi výraznou hořkost a celkově působí velice sytě. Toto je správná horská dvanáctka. Pro někoho možná královská.

Karlovský minipivovar Pod Pralesem

Léskové 911, Velké Karlovice Sládek: Lubor Gášek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: správný světlý ležák 12° Prodej piva: v hospodě Penzion Pod Pralesem Otevřeno: pátek a sobota 11.00 až 21.00, neděle až čtvrtek 11.00 až 20.00

bitcoin školení listopad 24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?