Menu Zavřít

Jízda na tobogánu

19. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Hrozí, že prodejní cena telekomunikační firmy se opět sníží

Peníze utržené za prodej Českého Telecomu jsou stále mnohými politiky, zejména z Klausovy ODS, považovány za nejvhodnější finanční zdroj pro odstraňování rozsáhlých povodňových škod. Tento zdroj se však začíná jevit jako nejistý. Zdá se, že prodejní cena za 51,1 procenta akcií (1,82 miliardy eur, v přepočtu asi 55 miliard korun) je ohrožena. „Skutečně je vyvíjen určitý tlak na snížení ceny,“ uvedl pro týdeník EURO důvěryhodný zdroj obeznámený s celým průběhem privatizačního řízení. Vláda na svém zasedání 7. srpna zvolila vítězem veřejného výběrového řízení společnost C-Tel, s. r. o. (dříve GeGe), jejímiž vlastníky jsou Deutsche Bank a dánská telekomunikační společnost TDC. Příslušná smlouva má být podepsána do konce října.

WT100

Cesta k nule salámovou taktikou. Kupci svou snahu údajně opírají o další kolo due dilligence. Hloubková prověrka hospodaření měla ukázat výsledky firmy v horším světle, než se původně zdálo, a navíc prý mají stále klesající tendenci. „Zčásti je na vině pokračující liberalizace, zčásti manažerské chyby, například špatná tarifní politika,“ domnívá se informátor. Zprávu o tom, že německo-dánské uskupení chce platit méně, potvrdil následně týdeníku EURO i jeden z členů nejužšího vedení Českého Telecomu. Cena by se tak snížila již poněkolikáté. V březnu 2000 odhadoval tehdejší premiér Miloš Zeman výtěžek i s prémií za majoritu na 180 miliard korun. Letos v březnu očekával nejméně 80. Posléze byla jeho vláda ochotna smířit se s 60, aby nakonec Špidlova kývla na 55. Zřejmě tedy ještě nemusí jít o definitivní číslo. Kupec si je vědom, že rychlý prodej telekomunikační firmy je pro vládu, respektive pro stát, naléhavější než kdykoliv předtím. V oficiální rovině se však nic nemění. „Říjnový termín podepsání smlouvy zůstává stále v platnosti. O smluvních podmínkách teď vyjednává s kupující stranou náš poradce, JP Morgan. Žádná žádost o snížení ceny nám nebyla nikým tlumočena,“ reagovala na dotaz Lucie Králová z tiskového oddělení Fondu národního majetku. Z kuloárních informací se zdá být pravděpodobné, že souběžně s FNM bude své akcie stejnému nabyvateli prodávat i nynější strategický partner, konsorcium TelSource, držící podíl 27 procent.

Lidé pevné linky opouštějí. Hospodaření Českého Telecomu se v posledních měsících potýká především s neustálým poklesem výnosů. Celkové konsolidované výnosy poklesly v prvním pololetí meziročně o sedm procent na 26,1 miliardy korun. Výnosy z měsíčních paušálů díky změně tarifů meziročně vzrostly o 40 procent na 5,2 miliardy Kč, ovšem výnosy z hovorného se snížily o výrazných 35 procent na 7,4 miliardy Kč. Celkové cifry jsou ovlivněny i úbytkem telefonních stanic. Jejich počet se meziročně snížil o tři procenta na 3,738 milionu. V absolutních číslech to dělá sto tisíc odhlášených telefonů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).