Po prudkém vzestupu tuzemské výroby jogurtů na konci 90. let jejich produkce klesá. Za loňský rok se v České republice celkem vyrobilo 87 894 tun jogurtů, z toho ochucených 60 973 tun. Je to přibližně o deset procent méně než v roce 2001.
Největším tuzemským výrobcem jogurtů s třetinovým podílem na trhu je v současnosti firma Danone, která je vyrábí v mlékárně v Benešově. Když tato společnost přišla v první polovině 90. let do České republiky, za cíl si vytkla získat přes polovinu trhu s jogurty. Za tím účelem investovala značné prostředky do reklamy i do rozvoje mlékárny. O důvodech poklesu výroby jogurtů se názory odborníků různí. Podle Petra Roubala z Výzkumného ústavu mlékárenského je to tím, že jogurty jsou v současnosti relativně drahé. Někteří odborníci poukazují na fakt, že chuť jogurtů se v posledních letech měnila, což části spotřebitelů nemusí vyhovovat. Michal Němec, výkonný ředitel Českomoravského mlékárenského svazu (ČMSM), upozorňuje, že na pokles domácí výroby může mít vliv dovoz jogurtů, který se za loňský rok pohyboval kolem 20 tisíc tun. Naproti tomu se vyvezlo, zejména na Slovensko, vloni 9000 tun jogurtů, což bylo o 1500 tun méně než v předcházejícím roce. Určitou roli podle některých expertů hraje také změna výrobního programu zejména menších mlékáren, které se snaží optimalizovat své náklady a zužují výrobní program. Za deset let klesl počet mlékáren ze 113 na současných 70.
Výroba jogurtů v České republice
1997 63 424 t
1998 64 381 t
1999 84 388 t
2000 96 558 t
2001 96 780 t
2002 87 894 t