Menu Zavřít

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

24. 7. 2019
Autor: čtk

Nastupující nový britský premiér Boris Johnson se kdysi chlubil, že umí nazpaměť odcitovat prvních sto řádek Homérovy Iliady ve starořečtině. Někteří lingvisté a pozorovatelé si všímají jeho bombastického projevu a poněkud esoterické slovní zásoby okořeněné občasnou hrubostí a chvilkami chaotického burácení. Jinými slovy bývalý londýnský starosta svými vyjadřovacími schopnostmi již dlouho přede politickou zlatou nit, píše agentura Reuters.

Ve svých zdánlivě nepřipravených projevech Johnson míchá odkazy na antiku s populární britskou kulturou a nestydí se získávat si stoupence občasnými kontroverzními výroky, které jsou nyní považovány za britské koloniální přežitky.

„Johnsonova mluva je často směsicí nečekaných metafor či slovních obratů, hyperbol a nostalgie - často s velmi specifickým britským nádechem,“ uvedl Philip Seargeant, který vyučuje aplikovanou lingvistiku na anglické vysoké škole The Open University.

Jeho přednes je také zásadní, pokračoval Seargeant s tím, že Johnson své až „falešně hrdinské“ frázování dokresluje hlasitým a jistým způsobem sebeironickým vystupováním, což nakonec působí lehce komediálně.

Johnsonova mluvnická drzost patří k jeho charakteristickým rysům již dlouho - počínaje v dobách, kdy byl členem debatních kroužků na výběrové internátní škole pro chlapce Eton College a na Oxfordské univerzitě či, když později jako začínající novinář psal články kritizující Evropskou unii.


Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Konzervativní politik Boris Johnson.


Jako politik využíval svého poutavého projevu v televizních show či ve funkci londýnského starosty. Běžně také pobuřoval vedení konzervativců svými projevy na výročních konferencích, zatímco mnohé nové členy strany okouzloval.

Johnson je taktéž autorem několika knih, včetně biografie jeho hrdiny - britského válečného premiéra Winstona Churchilla - a za svůj každotýdenní sloupek v britském listu The Telegraph Johnson dostává měsíčně zaplaceno 22.917 liber (655.538 Kč).

Lingvisté nicméně za Johnsonovou slovní akrobatikou spatřují mnohem vypočítavější práci s jazykem.

„Ve veřejném prostoru si přinejmenším nasazuje masky rozzuřeného řečníka, přívětivého společníka a blekotajícího amatéra,“ uvedl Paul Chilton, profesor lingvistiky z Lancasterské univerzity. „Ví, že na publikum působí, když ho rozesměje, a je si zároveň vědom, že to maskuje nedostatek politické vize, neochotu přijmout závazky, polopravdy, nepravdy a ignorování faktů - to vše je v pozici showmana zkrátka irelevantní,“ doplnil Chilton.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Pětapadesátiletý Johnson se stane dnes premiérem poté, co v úterý vyhrál souboj o pozici lídra Konzervativní strany. Sám tvrdí, že jeho zkušenosti z dob, kdy byl starostou Londýna a ministrem zahraničí dokazují, že politice rozumí. Obvinění z podstrkování lží přičítá tomu, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu.

Přesto však Johnsonova přehnaná přirovnání mnohdy vyvolávají silné pocity, píše Reuters. Neúspěšná dohoda premiérky Theresy Mayové by podle Johnsona dala Británii „status kolonie“. V kampani před brexitovým referendem Johnson poznamenal, že EU se snahou vytvořit superstát dala na dráhu Adolfa Hitlera a Napoleona.

Dříve Johnson o někdejším americkém prezidentovi Baracku Obamamovi prohlásil, že je z části Keňan a má v sobě zděděný odpor k britskému impériu. O tureckém prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi napsal sprostou básničku o tom, jak souloží s kozou a v roce 2016 britský politik prohlásil, že by mu trvalo příliš dlouho se omluvit za svůj bohatý seznam kritických poznámek, které měl k světovým politikům.

Zároveň však Johnson, celým jménem Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ale známý spíše jako Boris, obdivuje antické Řecko jako málokterý politik. Na univerzitě se věnoval klasickým studiím a ovládá tak starořečtinu a latinu. V nedávném rozhovoru s talkRADIO se během několika minut přesunul od přiznání, že si vyrábí z kartónu modely londýnských autobusů k tomu, že obdivuje starověkého aténského demokratického státníka Perikla.

Jednou přirovnal muslimky v burkách k „poštovním schránkám“, za což se při nedávné televizní debatě omluvil. Jeho recenze aut z dob, kdy pracoval jako novinář, překypovaly hrubými sexuálními metaforami; řadící páku například označoval za kočku a o anglické krajině prohlásil, že „rozevírá své dobře rostlé nohy, aby se na ní mohl vrhnout italský hřebec“, čímž myslel Ferrari F430.

Johnson se narodil v New Yorku, stejně jako americký prezident Donald Trump, ke kterému bývá často přirovnáván. Twitter však nastupující britský premiér používá o poznání méně. „Johnson využívá podobné rétorické triky jako Trump,“ uvedl Seargeant s tím, že často přisuzuje urážlivé výroky jiným lidem. „To alespoň zdánlivě vytvoří prostor pro popírání,“ uzavřel.

Boris Johnson (55)
• Bývalý ministr zahraničí a bývalý novinář Johnson je zastáncem úplné odluky Británie od unijních struktur. Demisi na úřad ministra zahraničí podal loni v létě kvůli neshodám ve vládě kolem plánu odchodu země z EU, společně s ministrem pro brexit Davidem Davisem a Davisovým prvním náměstkem Stevem Bakerem.
• Evropskou unii označuje Johnson za „novou Římskou říši“. Tvrdí, že odchod bez dohody by pro Británii nebyl zásadní problém.
• Jako novinář proslul kontroverzními komentáři, euroskeptickými postoji nebo podporou války v Iráku. Později se stal šéfredaktorem konzervativního magazínu The Spectator.
• V roce 2001 byl Johnson zvolen do parlamentu, ale poté se jeho politická kariéra občas ocitla v ohrožení. V květnu 2008 jej zvolili starostou Londýna a svou funkci těsně obhájil i v roce 2012, kdy se v Londýně konaly olympijské hry. V roce 2016 se rozhodl neusilovat o třetí mandát.
• Náruživý cyklista Johnson je autorem řady knih, ale i skandálních výroků. Kritiku například sklidil za svůj výrok o tom, že „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky… EU se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami.“ Ve svých výrocích nešetří ale ani sebe: „Pod mou pečlivě udržovanou fasádou užvaněného šaška se neskrývá nic jiného než užvaněný šašek.“

Dále čtěte:

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Poláci zachraňují Británii: loví pro království doktory z východu EU

EBF24

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).