Návštěva u vinařePři našem putování za vínem jsme tentokrát navštívili soukromého vinaře Josefa Mráze ze Staré Břeclavi. Vinice má v jedněch z nejlepších poloh vinařské oblasti Podluží, konkrétně v obcích Hrušky a Tvrdonice. Převažuje v nich Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon, z modrých odrůd pak Frankovka, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Návštěva u vinaře
Při našem putování za vínem jsme tentokrát navštívili soukromého vinaře Josefa Mráze ze Staré Břeclavi. Vinice má v jedněch z nejlepších poloh vinařské oblasti Podluží, konkrétně v obcích Hrušky a Tvrdonice. Převažuje v nich Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon, z modrých odrůd pak Frankovka, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. V loňském roce pan Mráz vysadil další hektar vinic, ve kterém převládá Cabernet Moravia a Rulandské šedé. Snahou starobřeclavského vinaře je produkovat kvalitní vína. Proto omezuje výnos a díky tomu se mu daří vyrábět vína s přívlastkem. Například ze sklizně ročníku 2002 má více než 95 % produkce v kategorii přívlastkových vín, od kabinetu přes pozdní sběr až do výběru z hroznů. Vyrábí také ledová vína. Přestože jsme Josefa Mráze navštívili v lednu, lisoval právě hrozny. V jeho produkci totiž najdeme také slámová vína. Ta se dělají z hroznů, které minimálně tři měsíce sesychaly uložené na slámě. Díky tomu se odpaří voda a zvýší se koncentrace přírodního cukru. Na vlastní oči jsme viděli jak inspektor naměřil ve vylisovaném moštu cukernatost 39 stupňů! Pro ilustraci to představuje 39 kg hroznového cukru ve 100 kg moštu. Na slámové víno z ročníku 2002 si však budou muset zájemci ještě počkat. Kvašení totiž trvá i několik měsíců, takže nabízet se bude nejdříve před Vánocemi. Josef Mráz již za slámové víno obdržel nejedno významné ocenění. Například v loňském roce získalo v nejvyšší tuzemské soutěži vín prestižní titul Salon vín ČR, což znamená, že bylo vybráno do elitní kolekce sta nejlepších vín České republiky. Další vína se prosadila v soutěži TOP 77 moravských vín nebo na Valtických vinných trzích. Nejenom tato oceněná vína jsme ochutnali přímo ve sklepě u beček a poté jsme pokračovali v degustaci v příjemném stylovém posezení u krbu.