Menu Zavřít

Josef Němý: Účtování končí

21. 8. 2014
Autor: ČTK/AP

S blížícím se koncem srpna na domácím akciovém trhu finišuje výsledková sezona. Proto se krátce ohlédněme za nejzajímavějšími momenty, které přineslo (nebo by ještě mohlo přinést) zveřejnění hospodaření firem za druhé čtvrtletí a první pololetí.

Jistě není náhodou, že 3,5procentní růst indexu PX za poslední měsíc překonaly akcie firem, jejichž výsledky skončily v hlavních položkách nad očekáváním. To se týká obou bankovních titulů i akcií O2 a CME. Posledně zmiňovaná firma navíc mírně zvýšila svůj celoroční cíl. Zvýšení prognózy letošního čistého zisku pak pomohlo akciím ČEZ překrýt zklamání z dalšího odpisu aktiv v Rumunsku. Akcie největší české firmy tak za poslední měsíc přidaly 2,8 procenta.

Mnohem větší odpis majetku zaúčtoval ve druhém čtvrtletí Unipetrol, jehož akcie tak od zveřejnění mírně oslabily. Mezi klesajícími tituly jsou za poslední měsíc také akcie Fortuny (-1,3 procenta). Od pololetních výsledků sázkové společnosti si ale příští čtvrtek slibujeme solidní růst zisku, což by mohlo změnit i směr pohybu ceny akcií.

Stejně tak by mohly silné výsledky prospět stagnujícím akciím tabákové firmy Philip Morris. Nejztrátovějším titulem na pražské burze je za poslední měsíc NWR (-9 procent). Zde ale není třeba hledat souvislost s kvartálními výsledky hospodaření, které těžař publikuje dnes, nýbrž s dlouhodobými problémy firmy.


Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

MMF24

NWR vydá novou emisi akcií, chce získat přes tři miliardy

Philip Morris ČR hlásí růst pololetního zisku na 1,1 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).