Menu Zavřít

Jsem kovářova kobyla a špičkový prodavač

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Byl bych rád, kdyby byl CzechInvest šperkem české vlády

(jako perex) Byl bych rád, kdyby byl CzechInvest šperkem české vlády, netají po necelých dvou měsících ve funkci své ambice šéf státní agentury.

Generální ředitel CzechInvestu je po necelých dvou měsících ve funkci sám se sebou spokojen. Začíná připravovat spojení s CzechTradem. „Nechci rozbalovat dárek, když nejsou Vánoce. Pokud jsem pochopil správně to, co říkal pan ministr ke sloučení agentur, CzechInvest a CzechTrade by se měly spojit k 1. lednu 2012,“ uvedl pro týdeník EURO Miroslav Křížek. Ačkoli je majitelem úspěšné jazykové školy a podílníkem v několika soukromých společnostech, podle právních prověrek, které si nechal zpracovat, prý tento vrcholný státní úředník není ve střetu zájmů. Kromě přemlouvání zahraničních investorů Křížek rovněž stíhá zastupovat obyvatele třináctého pražského obvodu.

EURO: Cítíte se ve svých 31 letech dostatečně zralý na řízení instituce, jejímž prostřednictvím stát každoročně rozdá miliardy korun? KŘÍŽEK: Ve funkci se cítím dostatečně zralý. Přišel jsem sice z akademické sféry, ale zároveň jsem vlastníkem nebo spoluvlastníkem několika firem. Jedna z nich je dvojkou na trhu s obratem do sta milionů korun. V CzechInvestu je samozřejmě vše o řád větší. Jsem také odborníkem na management, který jsem vystudoval. Měsíc a půl je však dostatečně dlouhá doba na to, abych dnes mohl říci, že jsem manažerem na svém místě. Vidíte to například na tom, jak se na vás tváří vaši podřízení a nejbližší spolupracovníci.

EURO: Zmínil jste své podnikatelské aktivity. Přerušil jste je? KŘÍŽEK: Pokud máte na mysli aktivní podnikání jako spolurozhodování, ovlivňování ekonomického chodu firmy nebo zajišťování byznysu, to vše mohu vyloučit. Nechal jsem si udělat právní analýzu, jestli nejsem ve střetu zájmů. Firmy, kde mám podíl, a třeba i majoritní, nedostávají od CzechInvestu zakázky.

EURO: Ve výpisu z obchodního rejstříku figurujete v sedmi soukromých společnostech. To nepovažujete za střet zájmů? KŘÍŽEK: Můžu vám to vyjmenovat postupně. Jazykový institut Praha je jazyková škola. Rozvíjí se zhruba deset let. Nikdy jsme nežádali o dotační programy CzechInvestu. Zakázal jsem účast ve výběrových řízeních státu. Nebudeme ani subdodavatelem. To si velmi hlídám. Moneybro a In-Solve jsou studentské organizace, které jsem podpořil investorským vkladem. Šlo mi o to pomoci rozjet klukům něco, co má dobrý nápad. Vídáme se s těmi lidmi jednou nebo dvakrát za měsíc. Vždy jsem říkal, že nápad je až na druhém místě. Důležité je, aby měl realizátor vůli, schopnosti a vhodnou osobnostní charakteristiku.

EURO: Největší firmu, kterou jste zakládal, je jazyková škola Jipka. Kolika jazyky mluvíte? KŘÍŽEK: Jsem kovářova kobyla. Mluvím relativně dobře anglicky. Šest měsíců jsem pobýval ve Španělsku, takže se domluvím španělsky. Třináct let jsem se pak učil německy, ale z donucení. Rok a půl jsem také chodil na ruštinu.

EURO: Prioritou ministra průmyslu je slučování agentur, aby lépe fungoval systém podpory českých exportérů ve světě. Jakou roli by v tom měl hrát CzechInvest? KŘÍŽEK: Nechci rozbalovat dárek, když nejsou Vánoce. Pokud jsem pochopil správně to, co říkal pan ministr ke sloučení agentur, CzechInvest a CzechTrade by se měly spojit k 1. lednu 2012. V tuto chvíli jsem pověřen s kolegou Petrem Očkem, abychom vypracovali novou koncepci, jak by systém měl fungovat ve vztahu k obchodním radům a ministerstvu zahraničních věcí. To jsou analýzy, které připravujeme a hodláme je také zadat externím firmám. Nosím v hlavě model, ve kterém hraje CzechInvest významnou roli.

EURO: O jednom takovém modelu jsem slyšel. CzechTrade by se podle něj měl stát divizí CzechInvestu. Skutečně to plánujete? KŘÍŽEK: V tuto chvíli to nemohu komentovat.

EURO: Jakou zkušenost máte se zahraničním obchodem? KŘÍŽEK: V CzechInvestu máme zkušenost se zahraničními zastoupeními, byť jich nemáme tolik jako CzechTrade. Jsme instituce, která nabízí několik relativně nesourodých, avšak intenzivně propojených činností. Jde o fondy, divizi investic a regionální síť kanceláří. Zahraniční zastoupení jsou jedním z pomyslných korálků na náhrdelníku. Byl bych rád, kdyby byl CzechInvest šperkem, který má česká vláda v rukou a může se s ním pochlubit. Nechci, aby to byla za dva roky prázdná slova. To bych nemohl ve své činnosti pokračovat.

EURO: Bude se muset kvůli sloučení agentur upravit zákon? KŘÍŽEK: Zákon potřeba měnit není. Bylo by to ale vhodné. V červnu roku 2011 by mělo dojít k úpravě zákona o investičních pobídkách, který považuji za stěžejní nástroj toho, co nyní prodávám. Jsem špičkový prodavač. Pokud mám prodávat aktiva České republiky – to, co dokážeme nabídnout zahraničním investorům a exportovat do zahraničí – potřebuji mít v ruce nástroje, které mne učiní konkurenceschopným ve srovnání se sousedními státy. Ty dnes dokážou investory oslovit lépe. Mají v ruce pestřejší portfolio nástrojů.

EURO: Zkuste být konkrétnější. Jaké nástroje byste chtěl získat? KŘÍŽEK: Minimálně větší objem finančních pobídek. To nemusí být vždy peníze na dřevo. Jde o souboj o zákazníka. Klidně napište, že vlastně investiční pobídky jako ekonom nenávidím.

EURO: Tam směřuje i další otázka. Na svých webových stránkách jste v minulosti ostře vystupoval proti státním pobídkám, například v podobě „šrotovného“ pro automobilky. Nyní naopak chcete více peněz na rozdávání. Změnil jste názor? KŘÍŽEK: Cítím se samozřejmě špatně. Jsem špičkový prodavač. Pokud mám za úkol něco prodat, musím sledovat, co nabízí konkurence. A ta nabízí něco, co se zdá zákazníkovi lepší a ekonomicky výhodnější. Peníze jsou pro investory na prvním místě. Tomu se musíme přizpůsobit…

EURO: …včetně investičních pobídek? KŘÍŽEK: Ano. Představme si ideální případ, který v praxi nikdy nenastane. Pokud by investiční pobídky nepoužíval nikdo, můžeme se jim snadno bránit. Investiční pobídky jsou samozřejmě v ekonomické teorii veliké zlo, které deformuje tržní prostředí.

EURO: A co v případě, kde pobídky využívají všude kolem nás? KŘÍŽEK: Potom to musíme dělat stejně nebo lépe, než to vidíme u konkurence. Investiční pobídka může mít několik podob. Jednou z jejích forem mohou být průmyslové zóny. Dlouhodobě jsou tyto zóny v Česku problémové. Nedaří se je obsazovat dostatečně rychle, přitom do související infrastruktury stát investoval miliardy. Většina investic jsou dnes reinvestice. Firma, která v Česku již proinvestovala několik miliard do sofistikované výroby, jež se nedá jednoduše přesunout někam jinam, nyní hodlá výrobu rozšířit. Chybí prvoinvestice, kdy přijde investor s nabídkou špičkové a inovativní výroby a třeba již počítá s výzkumem a vývojem. My takového investora nezískáme. Je pro něj totiž ekonomicky výhodnější Polsko a Maďarsko.

WT100

EURO: Jak chcete přilákat nové investory? KŘÍŽEK: Musíme konkurovat zahraničním pobídkám v jakékoliv formě. Pokud si někdo myslí, že pětileté daňové prázdniny jsou „trhák“, díky kterému se k nám investoři pohrnou, tak to považuji za nesmysl. U investičně náročných projektů se vynaložené peníze na výzkum a vývoj vracejí až po mnoha letech. Investoři proto nevyužijí pobídky ve formě daňových prázdnin.

BOX CV: MIROSLAV KŘÍŽEK (31) Absolvent pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) a zakladatel Jazykového institutu Praha stál u zrodu Institutu rozvoje podnikání při VŠE, který podporuje začínající soukromníky. Křížek již druhým měsícem vede státní agenturu CzechInvest. Prý mu nijak nepomohlo, že je politikem a zastupitelem ODS na Praze 13.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).