Menu Zavřít

Jsme jako startup, tvrdí nová strana Realistů

22. 1. 2017
Autor: archiv Mladá fronta

Realisté výrazně podporovaní miliardářem Markem Dospivou už evidují skoro tři tisíce zájemců o spolupráci.

Zhruba dva měsíce od založení se nová politická strana Realisté rozrostla na stovku členů. Dalších téměř dva tisíce lidí už jim zaslalo žádost o vstup do strany. Podporovatelů mají Realisté celkem tři tisícovky. Strana je přitom ochotna všechny tyto lidi přijmout za členy ještě před podzimními sněmovními volbami.

„V nadsázce se podobáme startupu. Jsme sice noví a malí, ale jsme dynamičtí a pohotoví. Rosteme velmi rychle a organicky, každý pomáhá, s čím se dá, dělá pro nás spousta dobrovolníků. Všichni investujeme svůj čas, znalosti i peníze do toho, aby byli Realisté úspěšní,“ říká nový tajemník strany a bývalý náměstek ministra vnitra za Věci veřejné Michal Moroz.

Michal Moroz Michal Moroz

Kromě Moroze a hlavní tváře strany, politologa Petra Robejška, investuje svůj čas do nového projektu i další člen nově vytvořeného „sboru zakladatelů“ Daniel Bartek. Tento reklamní manažer s dlouholetou zkušeností v minulosti stejně jako Moroz pracoval pro Věci veřejné. Bartek připravuje kampaň, která odstartuje na přelomu února a března. Cílem Realistů jsou zejména nerozhodnutí pravicoví voliči a také ti, kteří si podle Moroze „zaexperimentovali s Andrejem Babišem“ a on je zklamal.

Hlavní sponzor Realistů a spolumajitel investiční skupiny Penta Marek Dospiva začal podle Moroze na projektu politického think-tanku a nové politické strany spolupracovat už v roce 2013. Vedle Moroze tvořili tehdy páteř iniciativy exministryně informatiky Dana Bérová a předseda správní rady ruské Alfa Banky a spolumajitel investiční firmy Enern Petr Šmída.


Co vydal archiv StB a o čem psal Robejšek rigorózní práci? Čtěte:

Robejšek v hledáčku StB: Platon chtěl milost

Petr Robejšek

Robejšek je jako „univerzální rozpouštědlo“ korektních postojů. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera:

Vyhánění čerta Robejškem

 ilustrace


Právě oni dva posléze oslovili hamburského politologa Petra Robejška, aby se stal tváří celého projektu. Nikdo z uvedených lidí si však dnes přesně nevzpomíná, jak se o projektu dozvěděl Marek Dospiva. Moroz nepopírá, že ho s nabídkou spolupráce oslovil on sám.

Proč jednoho z nejdůležitějších českých investorů tento politický projekt tak zaujal, že ho dosud podpořil už více než třemi miliony korun? „Dospiva hledá rovnováhu. Chce zabránit obrovské koncentraci moci, která hrozí, pokud letos Andrej Babiš vyhraje volby. Dospiva nechce, aby si Babiš tak jednoduše zprivatizoval stát,“ sdělil týdeníku Euro člen vedení Realistů, který si nepřál být jmenován.

Více se dočtete v novém Euru, které vychází v pondělí 23. ledna a je ke stažení na www.alza.cz/euro

Euro titulka 04

O nových stranách na české politické mapě čtěte:

MMF24

Miliardář Sehnal obnovuje ODA, chce působit hlavně komunálně

Obnovitel ODA Sehnal: Stranu zakládám podobně jako firmu

Nová role Petra Nečase: expremiér radí Sehnalově ODA

Přečtěte si komentář Patra Holce:

Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana

Petr Holec


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).