I hodinová prohlídka hořického minipivovaru JungBerg bohatě stačí, aby každému došlo, že tento podnik silně vyčnívá. Z několika důvodů. Tím prvním je architektura. Minipivovar sídlí v rozsáhlém areálu bývalého pivovaru, který se z pískovce z hořického lomu začal rodit už v roce 1885. O devadesát let později se tady výroba zastavila. Obnovili ji Tomáš Jung a Didi Hohberg.
Než na přelomu předloňského jara a léta začali svou značku JungBerg vařit ve vzdušných prostorech lednice bývalého pivovaru, dlouhou dobu fungovali jako létající podnik a vyráběli tam, kde zrovna bylo místo. „Potkáváme se a bavíme se s místními pamětníky, vnímají nás velmi dobře, což není tolik běžné. Jsou hrdí na naše pivo, za což s pokorou děkuju,“ vypráví Jung, jak je přijali pijáci přímo v Hořicích. Od předloňského září tady sládkuje Radim Šafařík. I na něm je znát, že se mu vaří dobře. „Zdejší prostory jsou geniální,“ pokyvuje hlavou Šafařík.
Lesk JungBergu nedodávají jen památkově chráněné kulisy. Zajímavostí jsou i na české poměry ojedinělé skleněné lahve o objemu 0,33 a 0,66 litru s vkusnými etiketami. JungBerg však boduje především kvalitou své produkce.
Přitom recept Tomáše Junga je velmi jednoduchý a nijak přelomový: „Naši radost a nadšení přenášíme přes naše pivo i na ostatní.“
Nejdřív jsme vyzkoušeli světlý ležák PP 12°. Pivo, které má v sobě 4,9 procenta alkoholu, leží šest týdnů a je typickým představitelem ležáků. Zdobí ho silná kvasná vůně, říz není nijak výrazný, hořkost je jasná, avšak projevuje se pomalu.
Ve výsledku je PP 12° velice osvěžující a pitelný.
Světlé výčepní, svrchně kvašený Petrale, v sobě ukrývá „pouze“ 4,2 procenta alkoholu. Ze sklenice stoupá silná grepová vůně, v chuti rezonuje extra hořký bylinný pelyněk, který doplňují citrusové odéry.
Hořický pivovar JungBerg
Riegrova 619, Hořice Sládek: Radim Šafařík