Menu Zavřít

JUNKOVU IMPÉRIU ZVONÍ HRANA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h e m a p o l     G r o u p

V budově Chemapolu v Kodaňské ulici v Praze je opět rušno. Mateřský holding Chemapol Group stojí před bankrotem, který nemůže vlastními silami odvrátit. Proces, který by mohl skončit zrušením společnosti, odstartoval jeden z jejích věřitelů, Československá obchodní banka (ČSOB). Návrh na konkurs holdingu Chemapol Group podala 22. prosince. Podle některých právníků by tento krok mohl znamenat i konec nadějného AliaChemu.

Obchodní soud může konkurs na Chemapol Group vyhlásit i přesto, že se žádný další věřitel k návrhu nepřipojí. Zákon má sice podmínku nejméně dvou věřitelů, stačí však, aby existovali. Pokud existují (v případě Chemapol Group, který jen bankám dluží přes pět miliard korun, je jich prokazatelně celá řada), zkoumá soud před prohlášením konkursu pouze to, zda žalovaná společnost splňuje podmínky úpadku.

Rozhodnutí soudu o prohlášení konkursu, které může být otázkou několika týdnů, mohou majitelé Chemapolu odvrátit zřejmě jedině tím, že se dohodnou se všemi věřiteli na vyrovnání. Druhou možností je sice i to, že společnost prokáže, že v úpadku není. Něco podobného by však zřejmě bylo u ztrátového a předluženého Chemapol Group husarským kouskem.

Jednání o možném vyrovnání s věřiteli však už podle sdělení představitelů ohrožené společnosti probíhají. „Případné vyhlášení konkursu by nejen ČSOB, ale i ostatním věřitelům přineslo pouze zvýšené ztráty ve srovnání s možnými variantami střednědobého a dlouhodobého řešení, uvádí se v prohlášení Chemapol Group.

Konkurs přitom hrozí společnosti Chemapol Group i v případě, že se dohodne s ČSOB. Nynější iniciativa Radima Masného a dalších nových vlastníků Chemapol Group, kteří se již dali slyšet, že najdou cesty, jak uhradit dluh vůči ČSOB, podle právníků nestačí. Stažení žaloby totiž není dostatečným důvodem, aby se soud přestal návrhem zabývat.

EBF24

Vyhlášení konkursu přesto není pro majitele konečnou stanicí. Mohou podat odvolání a požadovat, aby soud zkoumal i to, zda je firma schopná uhradit nynější dluhy z budoucích podnikatelských aktivit. Například ze zisků chemických podniků AliaChemu.

Ani tato možnost, pro niž je zahájená restrukturalizace jako šitá na míru, však není bez problémů. Naopak, podle striktního výkladu zákona by zřejmě bylo nutné AliaChem zrušit. Při prohlášení konkursu jsou totiž neplatné všechny operace (včetně založení právnické osoby) provedené šest měsíců před datem podání návrhu. Přes nepříliš růžové vyhlídky zatím Junkovo impérium neskončilo. Na odhad budoucnosti si zatím nikdo netroufá, protože výklad zákona není u konkursu jednoduchý. V jednotlivých bodech tak záleží hlavně na tom, jak rozhodne soud.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).