Menu Zavřít

Jurij Kolesnik: Podnikání na Ukrajině je hlavně o korupci

25. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš/Euro

Zatímco místní podnikatelé si tu občas připadají jako v Kafkově Zámku, Jurij Kolesnik, majitel osmi restaurací na Ukrajině a dvou v Česku, se tu cítí jako v sanatoriu.

V době, kdy se každá diskuse o podnikání v gastronomii u nás stočí k elektronické evidenci tržeb, k tomu, jestli je ministr financí podvodník a blázen nebo férový chlap, který chce nastavit stejné podmínky pro všechny, a jestli je lepší dané podmínky respektovat, obcházet nebo podnik rovnou zavřít, je neuvěřitelné slyšet někoho, kdo si podnikání u nás pochvaluje. A je vlastně jedno v jakém oboru.

Jurij Kolesnik, původem z ukrajinské Oděsy, přišel do Prahy před 18 roky. Měl zkušenosti s provozováním restaurací ve svém rodišti a rozhodl se otevřít jednu i v Praze. S odstupem času přiznává, že ho to do Česka jednoduše táhlo a otevření podniku bylo možná jen záminkou k tomu, se nadobro přestěhovat. Po patnácti letech přidal i druhou pražskou restauraci, a tak vedle La Verandy na Starém Městě přibyla Babiččina zahrada v Průhonicích. V mezidobí ještě přesunul své podnikání z Oděsy do Kyjeva, kde nyní provozuje dalších osm restaurací.

Jak zvládáte celkem deset restaurací ve dvou zemích?

Zvládnu. Musel jsem vše trochu přeorganizovat, protože v jednu dobu jsem měl restaurace současně v Oděse, v Kyjevě i v Praze a pořád jsem jen cestoval mezi těmito městy, něco řešil a byl jsem hrozně unavený. Uvědomil jsem si, že cestování mi zabere spoustu času a zároveň mi vysává hrozně moc energie. V té době jsem měl v Oděse už jen jeden podnik, takže jsem se rozhodl k trochu netypickému kroku. Celou restauraci jsem zabalil, včetně nábytku, všeho vybavení a zařízení a taky 80 procent personálu, a přestěhoval jsem ji do Kyjeva. Oděsa je velmi specifické město, ve kterém žije neuvěřitelný národnostní mix obyvatel, a má zvláštní mentalitu i atmosféru. Tím, že jsem přestěhoval vše a personál byl ochotný jít se mnou, dostali jsme do Kyjeva právě tu atmosféru a subkulturu, která je pro Oděsu typická. Jakmile jsme restauraci v Kyjevě otevřeli, začaly protesty na Majdanu.

Jak se vás události na Majdanu dotkly?

Přímo, protože jedna z mých restaurací je v srdci Kyjeva, hned na Majdanu. Stejně jako ostatní podnikatelé, kteří na Majdanu mají své podniky, jsme protestující podporovali takovým způsobem, jak to bylo možné. V případě mé restaurace tedy jídlem a pitím.

Nenapadlo vás raději zavřít, abyste restauraci a její zařízení uchránil před případnými materiálními škodami?

To opravdu ne, stejně jako třeba McDonald's a další gastronomické provozovny na Majdanu. Z mého pohledu to byla inteligentní revoluce. Na Majdan se sjeli lidé z celé Ukrajiny, ti, které byste možná nazvali intelektuální elitou, kterým záleželo na tom, kam bude Ukrajina směřovat. Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom se měli bát rabování a dalších škod. Protestující měli podporu většiny podnikatelů z Majdanu a tenkrát jsme zkrátka dělali, co bylo v našich silách, abychom jim pomohli.

Jurij Kolesnik

Měla revoluce vliv na vaše podnikání na Ukrajině?

Ano, velmi podstatný. Do té doby bylo celé podnikání v jakémkoli oboru hlavně o korupci. Bez ohledu na to, jestli jste podnikali v souladu se zákonem, či nikoli, museli jste uplácet. V restauracích si podávaly dveře různé kontroly, které mnohdy ani nehledaly žádné chyby. Rovnou si řekly o úplatek s tím, že se sice omlouvají, ale jejich nadřízený jim přikázal, aby se vrátily s takovou a takovou částkou, tak ať ji zaplatím a mám pokoj. To se mi samozřejmě nelíbilo, ale jinak fungovat nešlo. Když jsem se pokusil tomuto korupčnímu systému vzepřít, kontroly přicházely o to častěji a částky, které požadovaly, byly stále vyšší. To se s revolucí změnilo naprosto zásadně. Přinejmenším ve velkých městech, jako je Kyjev.

Máte restaurace v Česku i na Ukrajině. Jaké jsou v podnikání v tomto oboru mezi oběma zeměmi rozdíly?

Na Ukrajině funguje docela zvláštní systém, který činí podnikání v gastronomii velmi atraktivním. Jste-li osoba samostatně výdělečně činná, která prodává jídlo, platíte fixní měsíční daň, která do konce roku 2016 dělala 2000 hřiven, což zhruba odpovídá stejné částce v korunách. Od 1. ledna 2017 sice daň stoupla, ale pořád je směšná. To se vztahuje jen na živnostníky a na jídlo, nikoli tedy na společnosti a prodej třeba nápojů. Je proto běžné, že jednu restauraci provozují současně dva subjekty, z nichž jeden prodává jídlo a druhý obvykle prodává nápoje včetně alkoholu.

Z tohoto pohledu je gastronomické podnikání opravdu výhodné, umožňuje zisk reinvestovat do podniků, zaměstnat nové lidi, ale třeba i to, že není důvod krátit tržby jako v Česku před EET. Na Ukrajině se nemusí jet takzvaně načerno. Na druhé straně podnikání v Česku bylo pro mě od začátku jako pobyt v sanatoriu.

Jak to myslíte?

Stačí prostě dodržovat zákonem daná pravidla a nedostanete se do problémů. Samozřejmě k nám do restaurací chodí jednou za čas kontroly, třeba z hygieny. Ale pokud shledají nějaké formální nedostatky, vyzvou nás k jejich nápravě, následně přijdou ve stanovené lhůtě zkontrolovat, zda jsme nedostatky odstranili, což samozřejmě děláme, a tím je vše vyřešeno. Nikdo nás zbytečně nešikanuje, nepožaduje nesmyslné věci, které nejsme schopni splnit. Proto mluvím o sanatoriu. Ale jak jsem řekl, po revoluci se to na Ukrajině hodně změnilo k lepšímu, vymanili jsme se z korupční vertikály a postupem času se tam pozice podnikatelů stabilizuje a přibližuje té v České republice.

Proč tedy máte osm restaurací na Ukrajině a tady jen dvě?

Takové podnikatelské rozhodnutí není jen otázka byrokracie, daní a tak podobně. Je to i otázka vztahu k místu, zvyku, surovinám. Například na Ukrajině dostanete v sezoně naprosto fantastické suroviny. Stále tam fungují obyčejné trhy, na které se do města sjedou denně babičky z okolních vesnic se svými výpěstky a za minimální cenu tam nakoupíte voňavé ovoce a zeleninu, plné chuti, bez jakékoli chemie, ve špičkové kvalitě. Vařit z takových surovin je radost a také se to samozřejmě promítne do zisku. Na druhé straně v Česku si zase nemůžu vynachválit personál pro jeho profesionalitu a loajalitu. Mám v restauracích několik zaměstnanců včetně mého šéfkuchaře Radka Davida, kteří pro mě pracují od samotného začátku.

Mám dojem, že se tu lidé víc snaží se v práci zlepšovat a zůstávají u jednoho oboru. Na Ukrajině jsou pořád nízké příjmy a hlavním cílem všech je uživit rodinu. Můžete pár měsíců pracovat v restauraci, ale pokud vám pak někdo nabídne lépe placenou práci třeba na stavbě, jdete tam. Málokdo se drží jedné profese, a proto personál není tak kvalitní a spolehlivý. Česká republika pro mě znamená klid, Ukrajina vzrušení a neustálou akci.

A kdybyste si musel vybrat mezi Českou republikou a Ukrajinou?

To po mně nechtějte. V Česku bych se měl skvěle, ale asi bych umřel nudou. Já potřebuji pořád něco dělat, měnit a tvořit. Tady jde všechno tak nějak samo, hladce, ale to mi nestačí. Teď jsem například v Kyjevě udělal šílenou věc. Celou síť osmi restaurací, které do té doby nesly název Oliva a fungovaly opravdu skvěle, jsem ze dne na den přejmenoval. Teď se jmenují prostě Restaurace. Nenáviděl mě za to personál, zlobili se i hosté. Ale pokud máte restauraci neustále plnou místních i cizinců, kteří se střídají u stolů, nemusíte už dělat nic proto, abyste se zlepšovali.

Stačí držet nastavený standard a ono to funguje. Ale to jsem nechtěl. Chtěl jsem motivovat personál, aby se o hosty víc staral a netěžil jen z popularity našeho řetězce, která sama o sobě přitahovala hostů dost. Dělali jsme různá školení a teambuildingy, ale to nestačilo. Tak jsme sundali venkovní cedule, vymazali všechny odkazy na název podniku z menu a začali nanovo.

bitcoin školení listopad 24

Jak to dopadlo, udrželi jste si stálé hosty, nebo přestali chodit, protože si mysleli, že jste celou síť prodal?

Stálé hosty jsme si udrželi, přišli jsme o náhodné kolemjdoucí, kteří vešli jen kvůli názvu. Slovo Oliva evokuje přinejmenším to, že se může jednat o středomořskou kuchyni. Z názvu Restaurace nevyčtete nic. Personál musí být schopen hostům změnu vysvětlit a těm nespokojeným dokázat, že se s jiným názvem nezměnila kvalita, na kterou byli zvyklí. Samozřejmě jsem se zapojil i já, osobně vyřizuji případné písemné stížnosti hostů. S půlročním odstupem můžu říct, že to byl zajímavý experiment, který se povedl. Přišli jsme možná o sedm procent hostů, ale nám to pomohlo. Personálu se vrátila energie a chuť zase něco dělat a to platí i pro mě. V Praze odpočívám, v Kyjevě tvořím.


  • Našli jste v článku chybu?