Menu Zavřít

Justiční mafie v Česku? Potvrzeno.

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Poznámka Mgr.

WT100

Marie Benešová se nemusí omlouvat šesti vysokým justičním představitelům v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou za výrok o justiční mafii, který na jejich adresu pronesla v souvislosti s údajným korupčním případem lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Rozhodl tak nebojácný soudce Krajského soudu v Praze Vojtěch Cepl minulý čtvrtek. Výroky stínové ministryně spravedlnosti ČSSD o ovlivňování kauz prý měly skutkový základ, píše se v odůvodnění rozsudku. Justiční funkcionáři podle Cepla nepovoleně intervenovali nejen v případu Čunka, ale i v dalších. Ponechme stranou čestnou výjimku, totiž že sedmému žalobci, náměstkovi vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi, soud omluvu přiřkl, protože Grygárek neměl podle soudce s Čunkovou kauzou nic společného.
Tolik suchá fakta.
Takový rozsudek je tedy docela silná káva. Znamená - alespoň pro laika -, že v Česku máme justiční mafii na nejvyšších místech. Bez otazníku. Nebo nemáme? Právník řekne, že rozhodnutí není pravomocné, a tudíž nic neznamená. Advokát žalujících Petr Toman již ohlásil, že se proti němu odvolá. Vše se zase může v „dobré“ obrátit.
Přesto - opět z laického pohledu -, když jakýkoli soud, byť jen první instance, potvrdí fakt, že vysoko v hierarchii české justice existuje jakási „mafie“, není to jen na pováženou. Je to hrůza.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).