Menu Zavřít

K čemu je Praha. Složit vládu v hlavním městě může být ještě obtížnější než na celostátní úrovni

5. 10. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Proč je důležité sledovat, jak dopadnou komunální volby v Praze? Jistě, je to hlavní město, tvoří více než čtvrtinu HDP celé země a je jedním z nejbohatších regionů i v rámci EU. Obyvatelé Prahy tradičně volí trochu jinak než zbytek země, což bývá patrné (i když už ne tak výrazně jako v minulosti) v parlamentních i prezidentských volbách. Praha je zároveň město i kraj, takže vlastně dvoje volby v jednom. A snad i proto je letos přinejmenším mezi kandidáty o volby větší zájem než ve zbytku země.

Stranám jde v Praze o hodně. Jakou důležitost komunálním volbám přikládají, je vidět i na tom, koho postavily jako kandidáta na primátora. Za Spojené síly pro Prahu kandiduje předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil (Starostové mu do tandemu přivedli expolitičku Hanu Marvanovou), ODS umluvila exprimátora s protikorupčním étosem Bohuslava Svobodu, ČSSD upozadila starou partu a vytáhla neokoukaného syna slavného herce Jakuba Landovského, jinak náměstka na ministerstvu obrany. Babiš, který na poslední chvíli změnil kandidátku a vytáhl relativně málo známého podnikatele Petra Stuchlíka, se trochu vymyká. Z ANO jsou cítit obavy, že by Stuchlíkovi nemusel stačit ani telefon na Babiše. Dohnat to chce nepřekvapivě penězi. ANO má v metropoli údajně neomezený rozpočet na kampaň.

Boj o život

Přes rostoucí sídlištní levicový efekt v „kavárenské“ Praze mají jednotlivé partaje šanci výsledek z parlamentních voleb vylepšit (ODS) nebo napravit (TOP 09), naplno rozvinout svůj potenciál (Piráti), nebo potvrdit vítězství (ANO). ČSSD, o které se (nejen v Praze) traduje, že i s hubeným mandátem dokáže velké divadlo, bude letos obhajovat holý život. V posledních čtyřech vládách nad metropolí nechyběla, tentokrát může mít premiéru v opozici. Nebo se tam vůbec nemusí dostat. Fiasko v Praze by nahrálo křídlu Jiřího Zimoly, který je stranickou opozicí Hamáčka spojeného s partou kolem Miroslava Pocheho. Povolebním vyjednáváním v Praze daleko spíše než ČSSD zamíchá nováček Jan Čižinský, úspěšný starosta Prahy 7, jehož iniciativa Praha sobě dokázala posbírat 97 tisíc podpisů, aby mohla kandidovat.

Sestavit koalici nebude v metropoli jednoduché, někteří politici dokonce připouštějí, že se může opakovat scénář s vládou, kterou lepil Babiš tři čtvrtě roku. Piráti si dopředu zavřeli dveře k ODS, když řekli, že nepůjdou s nikým trestně stíhaným. Zřejmě na tom nic nezměnil ani fakt, že rozsudek nad Bohuslavem Svobodou v kauze Opencard nedávno zrušil Vrchní soud. Na otázku médií, zda nevidí rozdíl mezi případy Babiše a Svobody, odpověděl pražský lídr Pirátů Zdeněk Hřib: „Nejsme autisti, jsme jenom zásadoví.“ Zároveň odmítají kumulaci funkcí, což by mohl být problém u poslance za KDU-ČSL a starosty Čižinského. K ANO se podle předvolebních proklamací lídrů postaví zády TOP 09 i ODS. Na logickou koalici TOP 09 a ODS patrně nebudou stačit hlasy, takže zbývají Piráti, TOP 09 a Jan Čižinský, jenomže řeči před volbami a skutky po volbách bývají dost odlišná disciplína, tak se necháme překvapit.


Co chtějí v Praze změnit? Čtěte rozhovory s kandidáty na primátora:

Petr Stuchlík: Babiš je disruptor, Faltýnkova rada by mohla být ku prospěchu

Bohuslav Svoboda: Politiku dělají čím dál víc mediální mágové

Jiří Pospíšil: Praha je pokus, jak znovu sblížit TOP 09 se Starosty

Jan Čižinský: Řeknu si o sociální byty

Jakub Landovský: Zajistím MHD zdarma a ještě na tom vydělám

Zdeněk Hřib: Praha není složitější než zdravotnictví


Vše, co potřebujete vědět o komunálních a senátních volbách 2018:

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

MMF24

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).