Menu Zavřít

K HLADINĚ DALEKO

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Stát zatím neumí vítkovické manažery odvolat

Napjatě očekávaná valná hromada akciové společnosti Vítkovice sice kompletně obměnila volené členy dozorčí rady, členové představenstva stejně jako výkonní ředitelé však zůstali na svých postech.

Zatím polostátní firma zaznamenala za prvních pět letošních měsíců ztrátu ve výši 742 milionů korun a očekává se, že se tento propad zvýší do konce roku na miliardu korun (EURO 28/1999). Že firma nemá na výplaty a další financování výroby, přiznal i předseda představenstva a generální ředitel Václav Pastrňák. „Letošní finanční výsledky dokládají evidentně dramatické zhoršení, uvedl v pátek 23. července na valné hromadě, na kterou přišel s novým plánem revitalizace. Kroky, jež navrhuje, označil za drastické.

Firmu čeká výrazné zeštíhlení. Vítkovice prodají podíly ve všech dceřiných společnostech, kde nemají majoritu. Dále se má společnost v co nejkratší možné době zbavit všech organizačních jednotek, které nesouvisejí s klíčovým oborem podnikání, tedy se strojírenskou a hutní výrobou. Zredukuje se i počet zaměstnanců v mateřské společnosti a dceřiné firmy získají větší než dosavadní pravomoci. Tato decentralizace by jim měla umožnit, aby si našly strategické investory.

S pomocí státu se nepočítá?

Přestože Vítkovice figurují na seznamu kandidátů pro vládní revitalizační pomoc, přednesený plán se o pomoci státu nezmiňuje. V tomto bodě mají Vítkovice ztíženou pozici: přímé zásahy státu v hutnictví odmítá Ev ropská unie. „V evropské dohodě o uhlí a oceli je výslovně uvedeno, že je státní pomoc zakázána, říká nový člen dozorčí rady Vítkovic a vrchní ředitel sekce restrukturalizace a technologického rozvoje ministerstva průmyslu a obc hodu Josef Jarabica. Výjimka je sice podle něj možná, ale jen v rámci restrukturalizace celého ocelářského průmyslu země. Určitá naděje na účast ve státním revitalizačním programu zůstává jen v tom, že strojírenská část podniku evropským úmluvám nepodléhá.

I když ředitel Pastrňák označil nynější finanční potíže Vítkovic za krátkodobé, připustil, že banky se zřejmě na věc dívají jinak. „Při refinancování stávajících úvěrů je angažovanost komerčních bank málo pravděpodobná, řekl. Stejně tak je málo pravděp odobné, že by byly ochotné zvýšit svou angažovanost formou nezajištěného krátkodobého úvěru. Přesto bude firma usilovat o dosažení stabilizační dohody a jednání s bankami okamžitě zahájí. Pastrňák si kromě toho slibuje, že se nyní lépe dom luví například s Konsolidační bankou, jejíž zástupce nově usedl do dozorčí rady. „Nebudeme věci muset řešit jen oficiální cestou, ale banka si může vytvořit názor prostřednictvím tohoto zástupce, řekl na valné hromadě.

Odboráři stále ve střehu.

Vítkovické odbory, které podmínily odvolání stávkové pohotovosti právě novým plánem revitalizace, se po jeho přednesení vůbec neuklidnily. Místopředseda odborové centrály podniku Bohumil Osmančík vzápětí označil návrh za rámcový s tím, že zaměstnanci potřebují znát konkrétní kroky. „Dokud nebudeme vědět, jestli bude na výplaty, kolik lidí se bude propouštět a zda prodej jednotlivých částí společnosti neohrozí jejich pracovníky, stávkovou pohotovost neodvoláme, řekl. Odbory požadovaly i odvolání managementu, poukazují na to, že s navrhovanými revitalizačními kroky mělo vedení začít dávno.

Václav Pastrňák a jeho manažerský tým sice zatím o křesla ve vedení společnosti nepřišli, ředitelova pozice se však valnou hromadou nijak neupevnila. Jedním z úkolů, které nová dozorčí rada dostala, je totiž prověření dosavadních manažerských smluv. Podle nově schválených stanov navíc firma přechází na německý model řízení, a na odvolání představenstva tak stačí rozhodnutí dozorčí rady.

Těžké odvolávání.

EBF24

O odvolání vítkovických šéfů usilují jak zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, tak představitelé FNM už několik týdnů. Narážejí však na manažerskou smlouvu z roku 1996. S pěticí vítkovických manažerů ji uzavřel FNM a lze ji de facto vypovědět až v roce 2001. Ve smlouvě, jejíž podrobný obsah dosud nebyl zveře jněn, jsou uvedeny jednotlivé restrukturalizační kroky, ty management plní s jedinou výjimkou. Tou je bod hovořící o růstu hodnoty společnosti měřenému kursem akcií. Podle smlouvy by měl dosáhnout v cílovém roce 2001 dvojnásobku původní ho dnoty, místo toho je však nyní na čtvrtině ceny roku 1996.

Do dvanáctičlenné dozorčí rady Vítkovic nově usedli za ministerstvo průmyslu náměstkyně ministra Milada Vlasáková, Josef Jarabica a vrchní ředitel sekce průmyslu František Kubelka. Za ministerstvo financí přišel poradce Pavla Mertlíka Vlastimil Horkel a ředitel odboru privatizace Igor Fojtík. Za fond byl jmenován poradce místopředsedy FNM Jana Stiesse L uboš Vaněk, za věřitele Jaromír Mrkva z Konsolidační banky. Nezávislým zástupcem je pouze prorektor Vysoké školy báňské Tomáš Čermák. Ostatní, nevolení členové dozorčí rady zastupují zaměstnance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).