Menu Zavřít

K prodeji piva nemusím mít pivovar

9. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Šéfovi Contactelu vadí pozdní liberalizace a protekcionismus vlády

EURO: Telekomunikační společnosti, a zvláště alternativní operátoři, mají v Česku nemalé potíže. Týkají si i Contactelu, kolují zejména informace o jeho špatných hospodářských výsledcích. Ty - diplomaticky řečeno - výrazně zaostávají za očekáváním akcionářů. Můžete současnou situaci firmy komentovat? ČUPA: Nechci a vlastně ani neumím komentovat spekulace, které se objevují kolem Contactelu na trhu. Pokud se podíváme na fakta, můžeme konstatovat, že hospodářské výsledky Contactelu jsou stejné, nebo dokonce o trochu lepší, než akcionáři plánovali. Contactel se rozvíjí v souladu se schváleným podnikatelským záměrem.

EURO: Předpokládám, že jde o auditovaná data. Jsou tyto výsledky někde průběžně zveřejňovány?
ČUPA: Naše auditované výsledky zveřejňují České radiokomunikace (ČRa) v okamžiku, kdy oznamují výsledky své. Naposledy se tak stalo asi před necelým měsícem. Oba naši akcionáři (TDC Internet a ČRa, z nichž každý vlastní 50 procent) jsou kótovány na americké burze, a podléhají tudíž striktním požadavkům na komunikaci. Contactel své hospodářské výsledky nikdy nezveřejňoval, toto právo mají výhradně naši akcionáři.

EURO: Informace od Českých radiokomunikací sice hovoří o nárůstu výnosů a investic, ale nikoli o hospodářském výsledku.
ČUPA: Na tiskové konferenci radiokomunikací jsem nebyl, je tedy pro mě obtížné posoudit, co bylo nebo nebylo řečeno. Výnosy Contactelu vzrostly za loňský rok přibližně o 108 procent, tedy relativně dramaticky. Další prudký nárůst výnosů očekáváme v letošním roce. Pokud jde o ztrátovost, byla menší než ta, kterou nám předepsali naši akcionáři. Po zveřejnění výsledků byly komentáře analytiků týkající se Contactelu příznivé. Nezapomeňme, že jsme na trhu teprve od roku 1999 a jsme tedy stále v rozvojovém období, které je náročné na investice. To je pro podnikání v telekomunikacích typické. V tomto období firma vykazuje ztráty. Žádné tajemství, žádná senzace.

EURO: Hovoříte o výsledcích, které nemáme možnost porovnat, tvrdíte také, že postupujete v souladu s plánem. Trh však požaduje jasná transparentní data, dostupnou bilanci hospodářských výsledků. Snad proto vyznívá hodnocení pro Contactel tak nepříznivě, netransparentnost vždy vyvolává spekulace. Nebo si myslíte, že má někdo zájem vás poškodit? ČUPA: Nechci to analyzovat. Nicméně v roce 1999 (v době, kdy byl Contactel založen) se spekulovalo o tom, že jsme jakési nechtěné dítě Českých radiokomunikací. Byl to nesmysl. V roce 2000 pro změnu vznikla otázka, co se stane s Contactelem, až radiokomunikace převezme Deutsche Telekom. Moje odpověď je stále stejná: Vycházejme ze současného stavu a pokud někdo ČRa převezme, uvidíme, jak se ke Contactelu postaví. Contactel se neztratí, už nyní představuje obrovskou hodnotu. Navzdory obtížím telekomunikačního trhu se firma rozvíjí a je úspěšná. Contactel je viditelný a je v čele úsilí o liberalizaci telekomunikací. Náš druhý akcionář, společnost TDC, je dnes jedním z nejvýznamnějších investorů do českých telekomunikací a nijak se netají ambicemi na další a podstatné posílení svých pozic na trhu. Takže teď dovolte, abych pro změnu spekuloval já a řekl, že tyto ambice mohou některým vadit.

EURO: České radiokomunikace nedávno oznámily, že dokončily proces oceňování svých investic ve společnosti Contactel, který probíhal za účasti nezávislých expertů. Představenstvo ČRa tehdy rozhodlo o vytvoření opravné položky ve výši 1,271 miliardy, která má brát ohled na hodnotu firemních investic ve společnosti Contactel. Nedalo tím zároveň najevo, že v návratnost investic příliš nevěří? ČUPA: To si nemyslím. Pokud se podíváte na vývoj na světových trzích, zjistíte, že všechny telekomunikační subjekty přistupují nyní velmi konzervativně k ocenění svých aktiv. Akcie Českých radiokomunikací jsou kótovány na americké burze a opravné položky tady nejsou žádnou výjimkou. Jde o běžný konzervativní přístup. Zcela jistě je opravná položka také výhodná z hlediska daňového. Tedy v okamžiku, kdy globální telekomunikační trh nevypadá příliš růžově a akcionáři a investoři jsou velmi opatrní, přistupuje řada společností k mimořádným odpisům. Dalším aspektem je to, že Contactel pracoval s výhledem desetiletého podnikatelského záměru, který počítal s určitou návratností. A České radiokomunikace, vzhledem ke všem rizikům, která se nyní vyskytují na světových trzích, desetiletý horizont zkrátily na poloviční období. Další období nahradily výší opravné položky.

EURO: Takže nejde o varovný signál?
ČUPA: Zcela určitě ne. Varovným signálem by spíše bylo to, kdyby společnost neměla tento zodpovědný přístup k vyčíslení nebo odhadu výše svých aktiv. Každý ekonom také ví, co znamená opravná položka, jaký může mít smysl a výhody. Osobně jsem přesvědčen, že přístup Českých radiokomunikací je příkladný a zaslouží potlesk.

EURO: Když byl Contactel v lednu 1999 založen, zakladatelé se zavázali do společnosti investovat své know-how, finance a technické zázemí. Cítíte stejnou podporu obou akcionářů i dnes? ČUPA: Absolutně. Máme zajištěno financování i přístup k know-how od obou společností. Využíváme síťových kapacit a sítové infrastruktury Českých radiokomunikací a já jsem rád, že po celou dobu jsme se těšili podpoře svých vlastníků. Bylo tomu tak v roce v roce 1999, a je tomu tak ještě více nyní, kdy se globální trhy nevyvíjejí příliš příznivě. V takové situaci je dobré mít za sebou silného a odhodlaného vlastníka, být členem silné rodiny. My jsme členem silné rodiny, je to výhoda pro nás a jistota pro naše zákazníky. Věřím, že i díky těmto skutečnostem bude Contactel hrát nadále významnou roli v nadcházejícím období konsolidace telekomunikačního trhu v České republice.

EURO: Není tedy pravda, že se k vám ČRa chovají macešsky a že Dánové vás drží nad vodou?
ČUPA: Tak za prvé se ohrazuji proti slovům „držet nad vodou“. Investice přicházejí od obou akcionářů přesně tak, jak je uvedeno v akcionářské smlouvě. Pravdou je, že vklad TDC v oblasti know-how je logicky jiného charakteru, než jaký přichází od radiokomunikací. To znamená, že know-how (které kromě investic přináší TDC) představují především zkušenosti z působení na liberalizovaných trzích v Evropské unii. České radiokomunikace zase provozují jednu z nejrozsáhlejších telekomunikačních sítí v České republice. Silné stránky obou našich vlastníků se tak doplňují.

EURO: Dokázali byste fungovat bez Českých radiokomunikací?
ČUPA: To je spekulativní otázka a myslím, že mi nepřísluší hodnotit, zda bychom mohli fungovat bez kteréhokoliv z našich akcionářů. Možné je všechno, ale nechci říkat, který z našich akcionářů je více či méně důležitý. Opakuji, jsem velice rád, že po celé tři roky jsme byli velice intenzivně podporováni oběma akcionáři. To, co mi vadí, je fakt, že vláda nyní označila Telecom za takzvaného národního operátora a opírá se o argument, že dominantní provozovatel je jediný spolehlivý poskytovatel síťové infrastruktury. My se cítíme tímto tvrzením poškozeni, protože ČRa a jejich infrastruktura dokáží zajistit minimálně stejnou spolehlivost na celém území republiky. Navíc České radiokomunikace zajišťují distribuci rozhlasového a televizního signálu.

EURO: Pokud by společnost TDC vstoupila do Českého Telecomu v rámci konsorcia s Deutsche Bank, což stále nelze vyloučit, lze předpokládat, že by s sebou vzala i Contactel. Mohlo by se z vašeho pohledu taková fúze uskutečnit, a co by to pro vás znamenalo?
ČUPA: Na tuto otázku by lépe odpověděli zástupci TDC. Nicméně osobně si myslím, že možné to je. Společnost TeleDanmark prokazuje trvalý zájem o rozvoj podnikání na českém trhu. Usilovala o získání podílu v Českém Telecomu už v letech 1994 a 1995, potom se snažila v roce 1996 získat licenci na provozování druhé mobilní sítě. V roce 1997 skoupila na burze v ČRa podíl 20,8 procenta, o dva roky později založila s Českými radiokomunikacemi společnost Contactel. Takže TDC velmi systematicky ukazuje, že má zájem podnikat na českém trhu a že český trh vidí jako místo svých strategických zájmů. Společnost TDC se nikdy netajila tím, že Contactel vnímá jako významnou základnu pro rozvoj svých aktivit na strategicky významném českém telekomunikačním trhu.

EURO: Myslíte si tedy, že spojení s Telecomem by bylo reálné? Působil jste v obou společnostech, znáte dobře obě firmy.
ČUPA: Šlo by o rozhodnutí vlastníků a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To není otázka pro mě jakožto zaměstnance. Contactel by samozřejmě uvítal doprivatizaci Telecomu. Zcela jistě by to odstranilo existující interference vlády do dění na telekomunikačním trhu.

WT100

EURO: Firma TDC, která působí v Českých radiokomunikacích v rámci konsorcia Bivideon, kdysi uvedla, že ji zajímá pouze Contactel. Dánové ho chtěli ovládnout stoprocentně. Contactel ale potřebuje infrastrukturální zázemí. Kde jinde by mohl fungovat, když ne ve spojení s ČRa či s Telecomem. Nabízí se snad nějaké jiné řešení? ČUPA: Sám jste řekl, že TDC má zájem pouze o Contactel. Není to důkazem zájmu vlastníků o další rozvoj společnosti? Ale k vaší otázce. Poskytovatel telekomunikačních služeb - jako je Contactel - nevyhnutně nemusí disponovat rozsáhlou infrastrukturou. Contactel nakupuje kapacity od provozovatelů telekomunikačních sítí a na jejich základě poskytuje služby zákazníkům. Jde o legitimní a rozumný model. Rozhodnutí vlastníků, že Contactel se bude rozvíjet jako poskytovatel služeb, nikoli jako provozovatel (vlastník) sítí, bylo velmi šťastné. V okamžiku, kdy liberalizace trhu neprobíhá na základě původních očekávání, mění se pro vlastníka infrastruktury aktivum v pasivum. Navíc na našem trhu není nedostatek infrastruktury, ale nedostatek kvalitních a cenově dostupných služeb. Vlastníků infrastruktury je více, než je poskytovatelů služeb. Sítě a kapacity si můžeme nakoupit na trhu. Konkurovat neznamená kopírovat a my nevidíme žádný důvod, proč se soustřeďovat na budování rozsáhlých sítí. Soustřeďujeme se na zákazníka. Nebo jinak: Když chcete prodávat pivo, nebudete si kvůli tomu hned kupovat pivovar. EURO: Čeští alternativní operátoři nastínili možnost zahájení arbitrážního řízení vůči českému státu vzhledem k údajnému protěžování dominantního operátora, které prý ohrožuje jejich investice. Má tato iniciativa již nějakou konkrétnější podobu?
ČUPA: Pokud jde o arbitráž, mohl by k ní přistoupit pouze náš vlastník. Na základě informací, které mám, jsem přesvědčen, že se náš akcionář snaží pracovat v Bruselu tak, aby Česká republika dostála svým závazkům v oblasti liberalizace. Chce také využít dánského předsednictví v Evropské unii k tomu, aby český zákazník měl k dispozici tytéž výhody, kterých využívá například zákazník dánský. Hlavní úsilí TDC je liberalizovat trh.

EURO: Jak vidíte další perspektivy telekomunikačního trhu a co bude hlavním trendem v tomto novém hektickém století?
ČUPA: Český telekomunikační trh je obtížným trhem. Jeho hlavním problémem je opožděná liberalizace a protekcionismus vlády vůči dominantnímu provozovateli. Trh také trpí nedostatkem kvalifikované a transparentní regulace. Zuří cenová válka. V důsledku toho všechny telekomunikační firmy bez výjimky strádají. Pozitivní ale je, že liberalizaci nelze zastavit a čas pracuje pro nás. Trh se utěšeně zvětšuje. Postupně se konsoliduje, což znamená, že počet telekomunikačních firem se snižuje. V nejbližší budoucnosti bude trh kontrolován jen malým počtem velkých hráčů. To je trend, který bude pokračovat a bude završen nejpozději příští rok.

  • Našli jste v článku chybu?