Menu Zavřít

Pod most na Vltavské se vrátí tramvaje a chodci, opravy komplikuje chybějící dokumentace

31. 10. 2018
Autor: čtk

Podjezd pod uzavřeným mostem u stanice metra Vltavská se ve čtvrtek ráno otevře pro pěší a tramvaje. Most je provizorně podepřen, auta na něj zatím nesmí. Plánování oprav komplikuje chybějící projektová dokumentace. Technická správa komunikací (TSK), která se o most stará, má pouze jeden výkres, který navíc neodpovídá reálné podobě stavby. Uvedl to čestný předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě (ČKAIT) Václav Mach.

„V tento okamžik můžeme mluvit o tom, že je most zajištěný pro případ havárie. Pod mostem stojí čtyři masivní podpěry, které by zabránily jeho zřícení v případě, že by konstrukce mostu z předpjatého betonu zkolabovala,“ uvedl generální ředitel TSK Petr Smolka.

Tramvaje se zatím nevrátí do zastávek Štvanice a Těšnov. Nemohou totiž odbočit z Vltavské na Hlávkův most, podpěry stojí přímo v kolejišti. Linka číslo 34, která kvůli výluce v Lazarské nahrazuje linku číslo 14, tak i nadále pojede od Masarykova nádraží přes Florenc a Karlínské náměstí na Palmovku a do Vysočan. Dnes večer se ještě uskuteční zkušební průjezd tramvaje ve směru Strossmayerovo náměstí - Vltavská.

Podle Macha TSK most uzavřela kvůli otevřené spáře mezi dvěma segmenty, ze kterých se most skládá. Závada podle něj může být nová, ale klidně i roky stará. Mach navrhoval konstrukční systém, jehož prvky mostní konstrukce využívá, na samotné stavbě se nepodílel.


Přečtěte si také: Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

Pražské mosty, ilustrační foto


Zjištění skutečného stavu mostu podle odborníka komplikuje ztráta projektové dokumentace. Bez detailů projektu totiž schází základní parametry, kterými se diagnostika řídí. Podle Macha i to může být důvodem, proč TSK hovoří o bourání mostu. Konstrukce sice může být v pořádku, ale také nemusí a není jak zjistit reálný stav uvnitř mostu. „Když tu dokumentaci zašantročili, tak s tím se nedá pořádně nic dělat,“ uvedl odborník.

Ztráta projektové dokumentace k mostním stavbám je podle Macha v České republice obecným problémem, který často ztěžuje údržbu a opravy mostů. „Dokumentace je potřeba až v okamžiku, když jde do tuhého, když se musí něco opravovat,“ vysvětlil odborník s tím, že běžný správce stavby ji nepotřebuje. Domnívá se, že v Praze schází dokumentace k více mostům.


Čtěte komentář k tématu:

Nejlepší most - žádný most

 Páral


Podle ČKAIT je v republice evidováno a monitorováno zhruba 20 tisíc mostů, zhruba stejný počet konstrukcí zejména v menších obcích evidován není. Stav českých a zejména pražských mostů se stal předmětem veřejné diskuse poté, co loni v prosinci zřítila lávka pro pěší a cyklisty v pražské Troji. Podle Michala Drahoráda z ČKAIT je český systém monitoringu mostů v pořádku, chybí ale politická vůle investovat do pravidelné údržby. V Praze podle Macha opravy mostů komplikuje památková ochrana.

TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou ve špatném stavu. Připravuje se rovněž diagnostika Lanového mostu na Jižní spojce mezi Zahradním Městem a Strašnicemi. Špatně je na tom také Libeňský most, který se musel začátkem roku dočasně uzavřít pro auta i tramvaje. Město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most z Palackého náměstí na Smíchov a řada dalších mostních konstrukcí.

Praha vybrala podobu nového mostu. Čtěte více:

ebf - tip - debata

Vltavu překlene nový Dvorecký most. Má jisté kouzlo, ikonou se ale nejspíš nestane

Dále čtěte:

Praha chce postavit nový Rohanský most, spojil by Holešovice a Karlín

Další v řadě: Praha prověří stav mostu Legií, počítá s rekonstrukcí v roce 2022

Na spadnutí. Železničnímu mostu pod Vyšehradem hrozí kvůli korozi demolice

Na odstřel. Pražští radní schválili zbourání Libeňského mostu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).